Financieele Dagblad: "Sloop die ArenA"

De Amsterdam ArenA heeft geen bestaansrecht meer, oordeelt de Rekenmeester van het Financieele Dagblad. Hij noemt het stadion van Ajax 'hartstikke onrendabel'.

"Het stadion heeft onderhand eigenlijk geen bestaansrecht meer", schrijft rekenmeester Bartjens woensdag in het FD. Het probleem zou de overkokende huizenmarkt zijn. "De 'sporthal' die dezer dagen wordt verbouwd beslaat een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. De waarde van de ArenA is 117 miljoen euro. Dat is al jaren zou, blijkt uit de jaarverslagen van de Stadion Amsterdam NV. Soms een beetje meer, soms een beetje minder, maar de fluctuaties zijn klein."

Geopperd wordt het te vergelijken met het nieuwe woningproject 'Holland Park' aan de rand van Bijlmer, dat is drie keer zo groot als het ArenA-terrein. "Daar komen drieduizend woningen van gemiddeld 80 vierkante meter. De gemiddelde vierkantemeterprijs - maatstaf van alles op de woningmarkt - is daar 3500 euro. Tegen dezelfde parameters van 80 vierkante meter per woning zouden er op de plek waar nu het stadion staat duizend huizen gebouwd kunnen worden. Dat levert een verkoopwaarde op van 280 miljoen. Dat is ruim het dubbele van de prijs waarmee het stadion nu te boeken staat."

"Misschien is het stadion - leuk, kampioenschappen vieren op een parkeervak - wel de vloek van Ajax. Financieel en sportief ondermaats. Dus de conclusie is simpel: slopen, die ArenA!"

FD: Amsterdam ArenA moet gesloopt worden (Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo)
FD: Amsterdam ArenA moet gesloopt worden (Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo)