Hekserij op voetbalveld verboden na geweld tussen spelers

Ben je een voetballer die zich met hulp van hekserij naar de top van de Rwandese Premier League hoopt te spelen? Helaas! De Rwandese voetbalbond FERWAFA heeft het gebruik van hekserij op de velden verboden.

Het gebruik van hekserij in het voetbal is al jaren 'een ding' in landen als Oeganda en Rwanda. Die twee landen stonden ruim tien jaar geleden al eens tegenover elkaar in kwalificatiewedstrijden voor de Africa Cup, waarbij één van de keepers de juju - wat dat ook moge zijn - van zijn doel probeerde te halen met behulp van magie. Het werd een hele rel, een verdediger probeerde een handdoek bij het doel weg te halen 'omdat het goals tegen hield', maar uiteindelijk werd de boel gesust.

In de Rwandese competitie is het geloof in hekserij echter nog alom aanwezig. Onlangs ging het fout tijdens de wedstrijd tussen topclubs Mukura Victory Sports en Rayon Sports. De keeper van thuisclub Mukura, Andre Mpazimpaka, werd ervan beschuldigd hekserij te gebruiken. Een speler van Rayon Sports, Moussa Camara, liep na een gemist schot naar Mpazimpaka's doel en begon wat te rommelen bij de doelpaal. Dat kon niet op waardering van de keeper rekenen, die met volle vaart achter Camara aan rende. Uitgerekend Camara maakte een paar minuten de gelijkmaker, mogelijk geholpen door bovennatuurlijke krachten, wat dan weer tot nog meer onrust tussen de spelers en fans leidde.

Hekserij in het voetbal in Rwanda (Bron: YouTube)

"In de regels van onze bond hebben we geen regels tegen het gebruik van hekserij, omdat nergens ter wereld is bewezen dat zoiets invloed kan hebben op de uitkomst van wedstrijden", aldus Vedasite Kayiranga, de vicepresident van FERWAFA, tegen The New Times"Nu er alsmaar meer geweld is tussen spelers die de andere ploeg ervan beschuldigen hekserij te gebruiken hebben we besloten om er toch maar regels voor op te gaan stellen", vertelt hij. "De maatregelen zullen bij de volgende speelronde al geldig zijn."

"Het is erg jammer dat zulke praktijken nog beoefend worden en nog een plek hebben in het Rwandese voetbal", stelt oud-international Jimmy Mulisa, tegenwoordig coach van APR FC, dé dominante club in Rwanda en de club van president Paul Kagame's partij. "Het geeft een slecht beeld voor ons land, maar is ook slecht voor de ontwikkeling van het voetbal. Hier moeten strenge maatregelen tegen genomen worden." Ook zijn collega-trainer van Police FC, Innocent Seninga, heeft het niet op de hekserij. "Ik geloof er niet in, maar ik heb mijn carrière als speler vroegtijdig moeten beëindigen omdat ik bij clubs speelde die er wel in geloofden, terwijl ik dat niet deed."

Inmiddels heeft de Rwandese voetbalbond de straffen bekendgemaakt. Een speler die schuldig wordt bevonden aan het gebruik van hekserij moet 100.000 Rwandese francs betalen, een kleine honderd euro, maar bijna een minimum maandsalaris in Rwanda. Als een club erbij betrokken is moet de club bijna drie miljoen francs betalen, zo'n drieduizend euro.