Reacties op dood George Michael

George Michael is waarschijnlijk overleden aan hartfalen. De 53-jarige zanger werd 'vredig' in bed gevonden. Dat heeft zijn manager Michael Lippman tegen Britse media gezegd. De doodsoorzaak is nog niet officieel vastgesteld.

"Tot ons grote verdriet bevestigen we dat onze geliefde zoon, broer en vriend George is overleden, vredig thuis in de kerstperiode'', luidt de officiële verklaring van zijn publicist.

Andrew Ridgeley heeft verslagen gereageerd op de dood van zijn bandmaat George Michael.

"Diepbedroefd om het verlies van mijn geliefde vriend", twittert Andrew. Volgens hem wordt de 53-jarige zanger nooit vergeten. Niet door hem, niet door zijn naasten, vrienden, de muziekwereld en de wereld in zijn geheeld, somt hij op. "Voor altijd geliefd."

Andrew en George vormden in de jaren tachtig jarenlang de groep Wham!.

"Het kan niet waar zijn", Twitter Brian May van Queen. "Ben zeer aangedaan." In 1992 werkte George Michael met Queen samen. Ze deden live de Queen-klassieker Somebody To Love tijdens een tribute-concert voor Freddie Mercury.

"Ik heb een vriend verloren." Op Instagram gedenkt Elton John de zondag overleden George Michael. De twee zangers waren in de jaren tachtig goed bevriend. In zijn post beschrijft Elton George als 'de aardigste en meest genereuze persoon die ik heb gekend'. Hij noemt de zanger een briljant artiest en betuigt zijn medeleven met de nabestaanden.


In 1991 hadden Elton John en George Michael een hit met Don't Let The Sun Go Down On Me. Het nummer was in 1974 geschreven door Elton John. In 1985 zong hij het samen met George tijdens Live Aid. In 1991 deden ze dat opnieuw tijdens een groot concert op Wembley. De single die van dat duet werd gemaakt, werd een wereldhit.

"Vanaf dat hij solo ging is hij het tienerimago van Wham! wel ontgroeid. Hij heeft absoluut mooie platen gemaakt, met een van God vergeven stem." Dat zegt popmuziekkenner Leo Blokhuis. Volgens Blokhuis heeft Michael altijd tegen veel vooroordelen moeten vechten en was hij later niet te beroerd om dingen in zijn platen te benoemen.

"Hij was bezig met nieuw werk en ik was reuze benieuwd hoe dat eruit zou zien", stelt Blokhuis. George Michael was begonnen aan een documentaire "waarin hij veel zou vertellen, dat was interessant geweest".

Blokhuis roemt de manier waarop de zanger zijn werk en muziek aanpakte: "Hij had bijna de aanpak van een singer/songwriter, heel integer in zijn werk. Het was echt meer dan een commercieel dingetje."

Via sociale media reageren intussen allerlei bekende en minder bekende mensen op de dood van George Michael.

Gary Numan, bekend van de hits Cars en Are Friends Electric, is geschokt. "George Michael, Oh no", schrijft hij. Zangeres Gloria Gaynor condoleert in een tweet de nabestaanden van de Britse zanger.

Duran Duran, in de jaren tachtig de grote concurrent van Wham! spreekt in een tweet over 'de vloek van 2016', omdat er dit jaar zo veel beroemde en vooral geliefde popmuzikanten zijn overleden. "Opnieuw ontvalt ons een groot talent", schrijft de band via het officiële twitteraccount.

Boy George schrijft: "Ik denk nu aan de familie, vrienden en fans van George Michael. Ze hielden van hem en ik hoop dat hij dat weet, aangezien iedereen vandaag bedroefd is. Hij had een fantastische stem en zijn muziek leeft voort als een testament van zijn talent. Ik kan niet geloven dat hij er niet meer is. "

Martin Fry van ABC en Howard Jones, twee artiesten die ook grote successen vierden in de jaren tachtig zeggen ook verbouwereerd te zijn door de plotselinge dood van de zanger.