IKEA schikt met families verongelukte peuters

IKEA heeft een schikking getroffen met de nabestaanden van drie Amerikaanse kinderen die om het leven kwamen door omvallende kasten van het Zweedse woonwarenhuis, die door de ouders niet aan de muur waren verankerd zoals de handleiding - en gezond verstand - voorschrijft. Volgens de advocaten van de families betaalt IKEA in totaal 50 miljoen dollar.

Twee peuters raakten in 2014 bedolven onder ladekasten van het type Malm. IKEA nam vervolgens maatregelen door gratis spullen beschikbaar te stellen waarmee de kasten aan de muur kunnen worden verankerd. In de handleiding stond al wel dat de kasten aan de muur dienen te worden bevestigd om omvallen bij bijvoorbeeld klimmende kinderen te voorkomen. Later vond nog een dodelijk incident plaats.

Onderdeel van de schikking is dat IKEA ook geld doneert aan kinderziekenhuizen. Het bedrijf wil nog weinig loslaten over de overeenkomst omdat deze eerst door de rechter moet worden goedgekeurd. De ongelukken waren voor de meubelverkoper eerder dit jaar al aanleiding om in Noord-Amerika massaal kasten terug te roepen, omdat teveel ouders kennelijk besluiten het risico op omvallende kasten te lopen.

IKEA schikt met families verongelukte peuters
IKEA schikt met families verongelukte peuters (Foto: ANP)