Begin verplichte hersenscans bij MMA

Nadat dit jaar de regels rond gewichtsreductie in de UFC danig waren aangescherpt, verplicht de Ierse MMA-school Straight Blast Gym wedstrijdvechters zich het komend jaar te laten controleren op mogelijk al aanwezige hersenschade. SBG, thuishaven van meervoudig UFC-kampioen Conor McGregor, neemt hiermee een tweede grote stap in het garanderen van de gezondheid van de wedstrijdvechters.

Hoofdcoach Kavanagh, zelf MMA-vechter en de eerste Ier met een zwarte band in Braziliaans jiu-jitsu, liet weten dat een hersenscan vanaf 2017 voor alle wedstrijdvechters, amateur of professioneel, verplicht zal zijn.

"Neem honderd willekeurige mensen en er zullen een aantal mensen tussen zitten die hersenschade opgelopen hebben waardoor ze geen vecht- of contactsporten zouden mogen uitvoeren. Deze niet-ontdekte schade komt dan niet door sporten of ander soort trauma, maar kan puur ongemerkt optreden door bijvoorbeeld genetische aanleg. Hier in Ierland hebben we het geluk dat via SafeMMA-Ireland zorgvuldig uitgevoerde hersenscans tegen een redelijke prijs kunnen worden aangeboden. Ik wil dan ook alle Ierse MMA-vechters adviseren de site van SafeMMA te bezoeken."

SafeMMA is een Ierse non-profit organisatie die zich vanaf 2012 bezig houdt met het gezondheidsaspect binnen het MMA en inmiddels contacten heeft binnen de grootste Ierse MMA-organisaties.

In april stierf MMA-vechter João Carvalho aan hersenschade na een verlies via technisch knock-out. Aanwezig bij dit gevecht in het Dublin National Stadium was Conor McGregor en de dood van Carvalho heeft grote impact gemaakt op de meervoudig kampioen. "Dit is gewoon klote. Ik was niet alleen aanwezig tijdens dit gevecht. Ik heb meegeholpen iemand te trainen en nu heeft die jongen daadwerkelijk iemand doodgeslagen. Dit blijft een verschrikkelijk gevaarlijk spelletje. Mensen noemen dit een sport, maar dit is het pure vechten." aldus McGregor in augustus tijdens een interview voor de site MMAfighting.

Een andere sport waar hersenschade inmiddels hoog op de agenda staat is american football. Geschat wordt dat zo'n 40% van de professionele american football-spelers lijdt aan een aandoening genaamd Chronic Traumatic Encephalopathy. CTE wordt gekenmerkt door snelle aftakeling van de hersenen en wordt veroorzaakt door het krijgen van zware klappen op het hoofd. Inmiddels zijn in de NFL regels en medische zorg aangepast om het risico op het verkrijgen van deze aandoening te minimaliseren. 

De stap van SBG wordt dan ook hopelijk gevolgd door meerdere grote MMA-scholen ter verbetering van de medische zorg voor MMA-vechters.