Peiling: twee zetels erbij voor de PVV

In de week waarin de rechtbank uitspraak deed tegen Geert Wilders. De PVV steeg in de peiling twee zetels (naar 36), de VVD daalde er een (naar 23). Het verschil tussen die twee is vergroot tot dertien zetels. Vijf weken geleden was dat nog nul. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Het was ook de week waarin Lodewijk Asscher Diederik Samsom versloeg in de strijd om het lijsttrekkerschap krijgt de PvdA er een zetel bij en staat nu op tien.

Doordat D66 en CDA er eentje daalden naar veertien, zijn de partijen op de derde tot achtste plaats tussen de tien en veertien zetels groot. Dat is ieder minder dan tien procent van de kiezers. Een unicum in de peiling, stelt De Hond.

Nieuwkomers VNL, GeenPeil en Forum voor de Democratie maken enige kans bij de kiezers, is de analyse, maar dat zijn dan vooral PVV-kiezers. Als de tweestrijd PVV versus VVD zich inderdaad gaat voordoen, is de kans toch klein dat die potentiële PVV-kiezers in sterke mate op die nieuwe partijen gaan stemmen. Zij zullen zich dan liever willen mengen in die tweestrijd, volgens De Hond.

Peiling: zetel erbij voor PvdA
Peiling: zetel erbij voor PvdA (Foto: ANP)