Rus raakt medaille Rio kwijt: "Fout van de dokter"

De Russische bokser Misha Aloyan is door het Internationaal Olympisch Comité officieel geschrapt uit de uitslag van het vlieggewicht op de Spelen in Rio. Aloyan pakte eerder dit jaar zilver, maar testte positief op het gebruik van een verboden middel.

Het middel zou in neussdruppels gezeten hebben en de bokser zelf geeft de schuld daarbij aan de teamarts. "Ik ga sowieso tegen deze beslissing in beroep. Het zal misschien weinig kans van slagen hebben, maar als er ergens nog hoop is dat ik mijn medaille terug ga krijgen zal ik niet opgeven", klonk het strijdlustig.

"Het hele probleem ligt bij de arts van het team. De juiste papieren voor dit middel waren niet ingevuld. Ik heb een chronische ontsteking van mijn keelamandelen en daarom moest ik dit middel gebruiken." Artsen kunnen bij dergelijke situaties een therapeutic use exemption (TUE) afgeven, wat er op neerkomt dat een sporter om medische redenen een medicijn mag gebruiken. "Ik heb de arts gevraagd om dat te regelen, heb de kosten betaald, maar het is nooit geregeld", aldus een verontwaardigde Aloyan. "Nu heb ik een groot probleem en ben ik mijn medaille kwijt."