UEFA benadeelt kleine landen in Champions League

Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA heeft ingestemd met een omstreden plan om de opzet van de Champions League te wijzigen. Dit betekent voor Nederland dat de landskampioen vanaf het seizoen 2018/2019 zeer waarschijnlijk al in de voorrondes aan de bak moet.

In de nieuwe opzet van de Champions League krijgen de vier grootste voetballanden, op dit moment Engeland, Spanje, Italië en Duitsland, ieder vier tickets voor de groepsfase van het kampioenenbal toegewezen. De clubs uit de overige Europese landen moeten strijden om de zestien overgebleven tickets.

In het plan mogen de nummers vijf en zes van de ranglijst twee clubs en de nummer zeven tot en met tien een club afvaardigen naar de groepsfase. De winnaar van de Champions League is net als de winnaar van de Europa League automatisch geplaatst, waardoor er voor de rest nog zes tickets te verdelen zijn, als deze twee clubs zich niet rechtstreeks geplaatst hebben. Nederland staat op dit moment dertiende op de ranking en alleen als AZ én Ajax dit jaar de finale van de Europa League halen is de begeerde tiende plaats dit seizoen nog in zicht.

Naast de wijziging van de opzet van het kampioenenbal zal vanaf het seizoen 2018/2019 ook het aanvangstijdstip van de duels gewijzigd worden. In plaats van 20.45 uur nu zullen twee groepsduels om 19.00 uur beginnen en zes om 21.00 uur. In de knockoutfase beginnen alle duels om 21.00 uur.