Nederland praat met VS over controles Schiphol

Nederland gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over Amerikaanse controles op Schiphol. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Amerikaanse controles op de Amsterdamse luchthaven zouden lange rijen op vliegvelden in de VS moeten tegengaan.

Rutte zei dat dit soort controles door Amerikaanse douaniers, ook bekend als 'preclearance', goed zouden zijn voor de Nederlandse economie en Schiphol aantrekkelijker maken. In andere landen, waaronder Ierland en Canada, worden al douanecontroles uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen.

Er zitten veel verschillende aspecten aan een dergelijk verdrag, benadrukte de premier. Hij verwacht dan ook dat de onderhandelingen wel een tot twee jaar gaan duren. Eenmaal aangekomen in de VS hebben de controles voordelen voor reizigers, omdat ze niet uren in de rij hoeven te staan, maar snel kunnen doorlopen. Ook voor het goederenvervoer zou het volgens Rutte voordelen opleveren.

Amerikaans grondgebied
Of controles hier zouden betekenen dat een stukje Nederland Amerikaans grondgebied wordt, of dat Amerikaanse agenten wapens op Schiphol zouden mogen dragen, daarop wilde Rutte niet vooruit lopen.

De VS dienden eerder dit jaar al een verzoek in bij de Nederlandse regering om preclearance-faciliteiten op te zetten op Nederlandse luchthavens

Nederland praat met VS over controles Schiphol
Nederland praat met VS over controles Schiphol (Foto: ANP)