Estafette Canada zwemt in verkeerde volgorde, Nederland krijgt WK-brons

De Nederlandse zwemsters hebben op het WK kortebaan brons gepakt op de 4x100 meter vrije slag. In het Canadese Windsor was daar echter wel enige hulp van de jury voor nodig: uitgerekend thuisland Canada werd gediskwalificeerd.

Diskwalificaties in estafettes komen doorgaans voort uit verkeerde, te snelle overnames, maar dit keer zat het anders. Volgens de startlijst zou Penny Oleksiak als derde starten en op het moment dat de derde zwemsters in het water lagen werd dan ook de naam van dé tienersensatie van dit jaar omgeroepen. De 16-jarige olympisch kampioene op de 100 meter vrije slag stond echter nog bij het startblok, klaar om als slotzwemster het water in te duiken. Volgens de startlijst zou Michelle Williams die taak op zich nemen, maar zij vertrok als derde. Omdat men zo in de verkeerde volgorde zwom werd Canada, waarvan Oleksiak als tweede aantikte, gediskwalificeerd.

Achter de ongenaakbare Amerikaanse dames schoof het zilver zo door naar Italië. Ranomi Kromowidjojo tikte de Australische Emily Seebohm er met 0,11 seconden uit om plek vier en dat was maar goed ook: na de diskwalificatie van Canada bleek dat Kromo, Maud van der Meer, Marrit Steenbergen en Maaike de Waard het brons op te leveren. 

Eén andere finale kende Nederlandse deelname. Op de 400 meter vrije slag bij de heren stond Maarten Brzoskowski in de eindstrijd, maar hij kon zich niet in de strijd om de medailles mengen. De Nederlander eindigde als zesde, ruim vijf seconden achter wereldkampioen Park Tae-hwan.