Noodkreet moeder twittermeisje (7) Aleppo

Een zevenjarig meisje dat wereldwijd de aandacht trok met tweets uit de Syrische stad Aleppo, is enige tijd verdwenen van Twitter. Toen het account van Bana Alabed maandag weer werd geactiveerd, plaatste de moeder van het kind een ijzingwekkende noodkreet.

"We worden aangevallen. We kunnen nergens heen. Iedere minuut voelt als de dood", schreef moeder Fatemah. "Zeg een gebed voor ons. Tot ziens." Een bron had maandag nog tegen de BBC gezegd dat het meisje en haar moeder veilig zijn op een geheime locatie.

Het twitteraccount van Bana Alabed was zondag verwijderd, toen regeringstroepen verder de stad introkken. Dat leidde tot bezorgde reacties onder haar ruim 200.000 volgelingen op de berichtensite. Zij reageerden onder de hashtag #WhereIsBana op het verdwijnen van het account.

Het meisje beschreef het leven in de belegerde stad gedurende de afgelopen maanden. Dit deed ze in het Engels samen met haar moeder. Zo vertelde ze onder meer hoe haar huis werd gebombardeerd en dat ze lijken had gezien. De tweets trokken de aandacht van schrijfster J.K. Rowling, die het Syrische meisje een digitale versie stuurde van haar Harry Potter-boeken.