'Merkel deels schuldig aan dood studente'

In de dagen sinds bekend werd dat de 19-jarige studente Maria Ladenburger werd verkracht en vermoord door een vorig jaar binnengekomen Afghaanse migrant van 17, raakte Duitsland in rep en roer. Dat meldt de Express.

De rechts-conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD) hield zondag een demonstratie in Maria's studiestad Freiburg. Het meisje, dat morgen 20 zou zijn geworden, werd daar 'slachtoffer van Merkels welkomstcultuur' genoemd.

Jörg Meuthen van de AfD stelde: "We zijn geschokt door deze misdaad en tegelijkertijd zien we dat onze waarschuwingen over ongebreidelde immigratie van honderdduizenden jonge mannen uit islamitisch-patriarchale culturen, worden afgedaan als populistisch."

Een tegendemonstratie die juist weer vóór migranten was, kwam zondag eveneens bijeen in Freiburg. De politie moest de twee groepen demonstranten uit elkaar houden.

Ook sociale media staan bol van de beschuldigingen richting de Duitse regering en richting migranten. Een Twitteraar vraagt zich af: "De federale overheid blijft stil! Niet alleen Maria Ladenburger zou zonder Merkel's vluchtelingenbeleid nog in leven zijn."

Een ander leverde kritiek op EU-politicus Martin Schulz, die eerder stelde dat 'wat de vluchtelingen ons land brengen meer waard is dan goud': "Was Schulz ook op de begrafenis van Maria Ladenburger?"

De moord komt op z'n zachtst gezegd niet goed uit voor Merkel, die in 2017 herkozen wil worden. Duitse media en politici geven ondertussen extreemrechts de schuld van de huidige oproer en zeggen dat de moord 'koren op de molen is' voor neonazi's.