Brexit bij Britse hoge raad

Alle elf Britse opperrechters buigen zich vanaf maandag vier dagen lang over de vraag of de regering of het parlement het lidmaatschap van de Europese Unie kan opzeggen. Die heikele kwestie verlamt het Brexitbeleid van de regering van premier Theresa May, die al een tijdschema voor het vertrek uit de EU had aangekondigd.

Dat dreigt nu in de war te worden geschopt door particulieren. Die klaagden bij het hooggerechtshof dat het parlement tot de Brexit moet besluiten en de magistraten gaven de klagers gelijk. Het is deze recente uitspraak die de regering nu bij de hoge raad betwist.

De gemoederen lopen hoog op. Tal van Brexitvoorstanders zien in de juridische procedures tegen het verlaten van de EU een poging van de welgestelde elite om de uitslag van het referendum van juni teniet te doen. Een meerderheid van 52 procent van de kiezers, vooral oudere Engelsen, koos toen voor vertrek uit de EU.

De zittingen van de hoge raad worden rechtstreeks op internet uitgezonden, maar een spannende climax wordt deze week niet verwacht. Britse media nemen aan dat de uitspraak in januari komt.

Britse opperrechters buigen zich over brexit
Brexit bij Britse hoge raad (Foto: ANP)