Sensoren tegen 'valsspelen' snelwandelaars in aantocht

Sensoren om 'valsspelen' in het snelwandelen tegen te gaan lijken alsmaar dichterbij te komen. Tijdens een bijeenkomst van wereldatletiekbond IAAF kreeg men te horen dat inlegzolen met elektronische sensoren in de ontwerpfase zitten. Het doel is om ze tijdens het WK van 2019 daadwerkelijk te kunnen gebruiken. 

Een van de regels in het snelwandelen - volgens liefhebbers één van de hoogtepunten van de Olympische Spelen - is dat te allen tijde met minstens één voet contact moet zijn met de grond. De regels zeggen daarbij specifiek dat juryleden een overtreding hiervan met het blote oog waar moeten kunnen nemen. Slowmotionbeelden zorgen al enkele jaren voor ophef, omdat daarop te zien is dat het gros van de snelwandelaars regelmatig met twee voeten van de grond komt. In tegenstelling tot wat veel mensen roepen is dat echter nadrukkelijk géén overtreding van de regels als de juryleden het niet met het blote oog zien. 

Inmiddels is er een contract getekend om te beginnen met de ontwikkeling van de inlegzolen. Hier moeten sensoren in verwerkt worden die detecteren als een loper zijn of haar voet van de grond haalt. Op die manier zou makkelijk gemeten kunnen worden wanneer snelwandelaars met beide voeten van de grond komen. Dat levert tegenwoordig een waarschuwing op, wat leidt tot diskwalificatie als drie verschillende juryleden er een waarschuwing voor geven gedurende de wedstrijd.

Als de eerste prototypes een succes zijn moeten de regels aangepast worden, aangezien het blote oog van de juryleden dan niet veel meer uit zal maken. Om op het WK gebruikt te worden zal het systeem dan eerst uitgetest moeten worden in andere wedstrijden. Het WK wordt in 2019 gehouden in het Qatarese Doha.