Aanvaller Ohio mogelijk zelf geradicaliseerd

De 20-jarige Somaliër die maandag elf mensen verwondde toen hij in het Amerikaanse Columbus inreed op voetgangers en met een slagersmes om zich heen stak, is mogelijk "uit zichzelf geradicaliseerd". Dat zeggen bronnen rond het politieonderzoek. Intussen heeft terreurbeweging Islamitische Staat de dader "een soldaat van het kalifaat" genoemd.

Abdul Razak Ali Artan zou tot zijn daad zijn gekomen door de oproep van IS om burgers aan te vallen in landen die lid zijn van de coalitie die IS bestrijdt. Een politieman schoot de man kort na zijn aanval op de campus van Ohio State University dood.

Op een Facebookpagina die vermoedelijk van Artan was, stonden vurige teksten. Zo schreef hij dat hij het "spuugzat was om te zien hoe moslims worden gedood" en dat hij het "kookpunt" had bereikt.

Artan werd geboren in Somalië en was legaal sinds 2014 in de VS, meldde een bron binnen de federale overheid. Hij studeerde aan de universiteit waar hij toesloeg. Voordat hij naar Amerika kwam, zou de man een aantal jaren in Pakistan hebben gewoond.

Aanvaller Ohio mogelijk zelf geradicaliseerd
Aanvaller Ohio mogelijk zelf geradicaliseerd (Foto: ANP)