Gordon wil verplichte Nederlandstalige muziek

Gordon vindt dat publieke omroepen verplicht meer Nederlandse muziek moeten draaien. Hij grijpt zijn afscheid aan voor een pleidooi voor meer nationaal product. "Als je door Frankrijk rijdt, hoor je Franse muziek. In Griekenland hoor ik Griekse artiesten op de radio. Maar Nederlandse radiostations draaien voornamelijk Adele en Michael Bublé", zegt Gordon, die deze week zijn zangcarrière beëindigt met twee afscheidsconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam.

"Ik kan terugkijken op een prachtige carrière en heb heel veel mooie dingen gedaan", zegt Gordon voor aanvang van de generale repetitie met het Metropole Orkest voor de shows Gordon 25 jaar, compleet volmaakt het einde. Gordon beweert dan ook dat hij maandag met een goed gevoel wakker werd, maar dat hij licht geïrriteerd raakt over het beleid van de Nederlandse radiostations.

Gordon komt op voor een nieuwe generatie Nederlandse artiesten. "Ik stop uit protest. Het is om desperate van te worden. Het is gewoon ontzettend moeilijk voor Nederlandse artiesten om radiostations te interesseren voor hun muziek. Ik noem dat een soort artistieke moord. Sky Radio draait de hele dag Ilse DeLange, Marco Borsato, Guus Meeuwis en Dotan. Dat zijn er slechts vier, maar in Nederland zijn er wel vierduizend artiesten", zegt de artiest die in 1991 doorbrak met Kon ik maar even bij je zijn.

Verplicht
Na een carrière van 25 jaar vraagt hij zich af: "Bij 3FM past mijn muziek zogenaamd niet in het format, maar wie bepaalt dat? Het is een muur waar je maar niet doorheen komt. Radio 538 draait precies hetzelfde, het is allemaal dezelfde eenheidsworst. Niet voor niets hoor je na een talentenjacht weinig meer van de winnaars en dat is in de landen om ons heen wel anders."

"Ik heb succes gehad, geld kunnen verdienen en een tv-carrière op kunnen bouwen", concludeert Gordon. "Ik heb bovendien een mooi horecabedrijf met Blushing. Maar ik vind het zo erg voor jonge mensen in het vak. Jonge talenten verdienen airplay. Ik vind daarom dat staatssecretaris Sander Dekker de Nederlandse publieke omroepen moet verplichten om minimaal 70 procent nationaal product te draaien op de radio."

Zinloos
Gordon is van mening dat alleen regionale omroepen en 100% NL een pluim verdienen. Hij is erg kritisch op de rest. "Het gaat me om de machtspositie van de Nederlandse radio. Dat is niet meer van deze tijd. In eigen land dienen ze eigen artiesten te draaien. Dat is gewoon beter voor iedereen. Mijn muziek wordt weggestopt in het Foute Uur. Dat is ronduit een belediging voor mij en honderdduizenden liefhebbers van Nederlandse muziek."

"Ik stop niet uit weelde, maar omdat het geen zin meer heeft. Fans reageren verdrietig nu ik stop, maar het brengt geen brood op de plank. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat ik na 25 jaar, 165 nummers, zestien albums maar twee keer in een heel jaar ben gedraaid bij de publieke omroep. Ik schrok van deze cijfers. Dat is wel een schande."

Kroon
Gordon bracht onlangs zijn allerlaatste album uit. Maandag- en dinsdagavond neemt Gordon afscheid van zijn fans in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. "Het is een kroon op mijn werk", zegt Gordon, die het podium deelt met Willeke Alberti, Jan Versteegh, Thomas Berge, Wesley Klein, LA The Voices, Replay en natuurlijk met Gerard Joling.

Gordon betwijfelt of hij het droog kan houden. "Bij het nummer Compleet, volmaakt, het einde zal ik wel even moeten slikken en vechten tegen de tranen."

Gordon pleit voor meer nationaal product
Gordon wil verplichte Nederlandstalige muziek (Foto: BuzzE)