IJsdansen met een Holocaust-thema in Rusland

Voormalig olympisch ijsdanskampioene Tatyana Navka heeft afgelopen weekeinde op bijzondere wijze furore gemaakt. Op de Russische TV kwam Navka, die olympisch goud won in 2006, in actie tijdens een ijsdansshow en dat gebeurde in een enigszins opvallende setting.

Met partner Andrew Burkovsjy voerde Navka een show op in het thema van de Holocaust. De twee waren bijvoorbeeld gekleed in concentratiekampkleren, inclusief jodenster, en Navka 'schoot' haar partner aan het begin van de show neer. Een klein politiek tintje zit er eveneens aan: Navka is getrouwd met Dmitriy Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Putin. 

De oud-kampioene was zich in elk geval van geen kwaad bewust. "We wilden de verschrikkingen van de Holocaust onder de aandacht brengen op een andere manier. Dat wilden we vooral ook voor de kinderen doen, zodat ze nog altijd kunnen leren van iets wat ze hopelijk nooit in het echt hoeven zien", schreef Navka op Instagram

Het spreekt voor zich dat met name uit Israël de nodige boze reacties komen. "Dit is niet de manier waarop een dergelijke verschrikking herdacht zou moeten worden", schrijft iemand. "Dit kan écht niet", reageert een ander.