PvdA en D66: meer bijklussen in de bijstand

Mensen met een bijstandsuitkering moeten de helft van hun bijverdiensten naast hun uitkering mogen houden, in plaats van de maximaal 200 euro die het nu is. Daarvoor pleiten D66-voorman Alexander Pechtold en kandidaatlijsttrekker van de PvdA Diederik Samsom.

In het voorstel wordt die grens voor twee jaar verruimd. Sociale diensten en gemeenten hebben al eerder voor een dergelijke regeling gepleit, en GroenLinks deed ooit een dergelijk voorstel in de Tweede Kamer. Verder dan enkele kleine experimenten is het nog niet gekomen, mede omdat gemeenten terugschrikken voor de papierwinkel. 

Volgens Samsom werken diverse bijstandsregels in het nadeel van de uitkeringsgerechtigden. Het doen van vrijwilligerswerk of mantelzorg is lastig door de verplichting om werk te vinden, maar ook houdt de bijverdiengrens sommigen tegen om aan het werk te gaan. Dat is omdat het soms lastig in te schatten is hoe hoog de verdiensten zullen zijn. Als ze (naar verwachting) hoger zijn dan de grens van 200 euro moet de uitkering worden stopgezet. Als blijkt dat het werk maar voor korte duur is moet de uitkering opnieuw worden aangevraagd, en dat duurt vaak behoorlijk lang.

Verkiezingen
In het licht van de verkiezingen is dit een bijzonder voorstel. Allereerst omdat de tegenstander van Diederik Samsom in de lijsttrekkersverkiezing de huidige minister van Sociale Zaken is (Lodewijk Asscher), en Samsom zich dus duidelijk op zijn beleidsterrein begeeft. Ten tweede is de toenadering tussen D66 en PvdA opmerkelijk. D66 zocht eerder al eens samenwerking met de SP (op het plan voor kleinere klassen) en gaat nu dus wederom mee met een links sociaal voorstel. Andere mogelijke regeringspartijen CDA en VVD beogen namelijk ongeveer het tegengestelde, en willen bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld verplichten tot een onbetaalde tegenprestatie en zetten met name in op fraudebestrijding. Geert Wilders heeft geen plannen met de bijstand, maar herhaalt zijn opmerking dat er veel te veel allochtonen zijn met een uitkering.