Opmerkelijke VR-voorspellingen

Een zojuist verschenen rapport geeft aan dat de markt voor virtual reality nog sterk gaat groeien. Opmerkelijk genoeg zit de meeste groei volgens BI Intelligence bij smartphones en niet bij pc.

VR op je mobiel

Een verklaring voor de bijzondere waarden van de grafiek is het kleine feit dat augmented reality (AR), waarbij er beelden over de werkelijkheid wordt geprojecteerd (denk Pokémon Go), in het overzicht wordt meegenomen. AR is juist iets dat de andere apparaten (nog) niet ondersteunen. De voorspelling is verder erg interessant, omdat het goedkoopste VR-apparaat voor je smartphone al rond de €3,- te krijgen is. Het goedkoopste alternatief op een ander platform is PlayStation VR voor €399,-. De apparaten worden in de grafiek tegen elkaar afgezet in dollars en niet in eenheden. Dat betekent dat de verwachting is dat miljoenen consumenten VR voor hun mobieltje gaan aanschaffen. Ten slotte voelt iedere gamer aan dat de markten erg verdeeld zijn: je kunt VR op je mobiel met de beste wil van de wereld niet vergelijken met Batman op je PlayStation VR, laat staan de HTC Vive-ervaring.

VR grafiek 

Er zijn ook andere voorspellingen die minder vreemd overkomen. BI Intelligence verwacht dat de VR-markt juist naar elkaar toe gaat bewegen. Dat komt onder andere door een VR-game die iedereen gewoon móét hebben in 2017. Deze voorspelde game of applicatie trekt veel consumenten over de streep om toch VR te nemen. Verder dan deze voor de hand liggende speculaties komen ze niet. Mocht je ondanks mijn kritiek toch geïnteresseerd zijn in het koffiedik kijken van BI Intelligence, dan kun je het hier aanschaffen voor $495,-.