Punk na 40 jaar dood en gecremeerd op de Theems

De punk is zaterdag in Londen 'officieel' doodverklaard. Dat gebeurde door de rituele verbranding van een groot aantal items die herinnerden aan de tijd van de Sex Pistols. Joe Corré, de zoon van de roemruchte Engelse bandmanager Malcolm McLaren en modeontwerpster Vivienne Westwood, stak zijn verzameling memorabilia ter waarde van meer dan 5 miljoen euro op een boot in de Theems in de hens.

Dat gebeurde naar aanleiding van het feit dat de controversiële Pistols-single 'Anarchy in the UK' (God Save the Queen) zaterdag 40 jaar geleden uitkwam.

Tegen The Guardian zei Corré dat punk tegenwoordig niets meer voorstelt. De ruige, destijds opzienbarende muziekstijl van onder anderen Johnny Rotten en Sid Vicious is hooguit "een merknaam zoals McDonald's". Volgens hem is punk inmiddels "eigendom van overheid, gevestigde orde en grote bedrijven". Het establishment heeft punk, nooit bedoeld voor de eeuwigheid en ongeschikt voor nostalgie, "geprivatiseerd, ingepakt en van zijn ballen ontdaan." Met andere woorden (en voor deze ene keer): RIP aan de nabestaanden.

Pa Malcolm, die punkscene in Londen al rond de eeuwwisseling naar de hel zond, zou zich volgens zoonlief hebben doodgelachen om deze symbolische crematie als hij nog had geleefd. Tot de dingen die in vlammen opgingen behoorden een met een hakenkruis versierde pop van Vicious en kleren van Rotten.

Punkmemorabilia op de Theems gecremeerd
Punk na 40 jaar dood en gecremeerd op de Theems (Foto: BuzzE)