EL: Uitslag Ajax - Panathinaikos

Een sterk verjongd Ajax heeft in de Europa League de groepswinst in Groep G gegrepen. De Amsterdammers waren na de vorige speelronde al verzekerd van Europese overwintering, waardoor trainer Peter Bosz veel basisspelers vandaag rust kon geven. De jonkies grepen hun kans en zetten thuis Panathinaikos met 2-0 opzij.

Jongelingen Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt mochten in de basis starten, maar ook de door de mand gevallen verdediger Heiko Westermann en de normaal op de bank zittende Kenny Tete. De Amsterdammers kregen van Panathinaikos in de eerste helft veelvuldig de bal, maar speelden in een te laag tempo om het de Grieken lastig te maken.

Wel kregen de bezoekers een kans via Victor Ibarbo die Westermann zijn hielen liet zien en op de paal schoot. Ajax stelde er weinig tegenover, maar een vrije trap van Lasse Schöne vloog er in, nadat doelman Luke Steele zich verkeek op de zwabberbal.

Na rust kon Panathinaikos aanvallend niets uitrichten en Ajax kwam al snel op 2-0 door Tete die een bal onderschepte, zelf een aanval opzette en scoorde. Daarna ging Ajax nog op jacht na de 3-0, maar onder meer Van de Beek had het vizier niet op scherp staan. Bij de Amsterdammers kwamen in de tweede helft ook nog talenten Pelle Clement en Frenkie de Jong binnen de lijnen.

In het andere duel speelden Celta de Vigo en Standard Luik met 1-1 gelijk. De ploegen staan achter Ajax tweede en derde met zes punten uit vijf duels. Ajax leidt de poule met dertien punten en gaat over twee weken op bezoek bij Standard. De Amsterdammers weten al dat ze overwinteren én in de volgende ronde geen afvaller uit de Champions League zullen treffen.

Ajax spelers Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong vieren de overwinning. (PRO SHOTS/Erwin Spek)