Geen akkoord bed-bad-broodregeling, links wil debat

Het Rijk en de gemeentes hebben bijna een akkoord bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Als ze niet kunnen worden uitgezet, wordt voorzien in een sobere opvang, de zogenaamde bed-bad-broodregeling.

Een aantal gemeentes heeft nu een eigen opvang voor deze mensen. In april vorig jaar leidde dat nog bijna tot een kabinetscrisis, omdat de VVD deze opvang wilde beëindigen en de PvdA niet. In het jaar dat volgde nam de druk op de opvang nauwelijks toe omdat de meeste asielverzoeken werden toegewezen, maar de laatste maanden stijgt het aantal afwijzigen weer doordat meer mensen uit veilige landen asiel aanvragen, zoals Albanië en Marokko.

De lange onderhandelingen tussen de gemeentes en staatssecretaris van asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) lijken nu bijna te zijn afgerond. Zo zijn beide overheden akkoord over het aantal opvangplekken: geen zes maar acht. Die opvangplekken zouden onder leiding van de gemeente moeten staan, en niet meer geregeld worden door de Dienst Toezicht en Vertrek. Gemeentes zouden naar eigen zeggen beter in staat zijn om terugkeer van de illegale migranten te begeleiden. Ook willen ze dat bemiddeling niet altijd hoeft te leiden tot terugkeer: zo'n 60% van de in eerste instantie afgewezen asielzoekers blijkt later toch kans te maken op een verblijfsvergunning - volgens die gemeentes dan. Ook voorziet het akkoord in boetes voor gemeentes als afgewezen immigranten niet worden uitgezet.

Op dit moment zitten er naar schatting tussen de 800 en 1800 mensen in de gemeentelijke noodopvang. Naast eten, onderdak en verzorging krijgen ze ook gemeentelijke begeleiding, aangezien zij denken dat dat beter werkt dan mensen bij herhaling oppakken en dan weer op straat zetten. Onder andere de burgemeesters van Heerlen en Deventer hebben al aangegeven niet te stoppen met hun eigen opvang, omdat ze niet zijn geïnformeerd over de lopende onderhandelingen.

Update 10:29
 
De Telegraaf meldt dat het overleg zou zijn geklapt. Wordt vervolgd.

Update 16:10
GroenLinks wil nog deze week een debat over het stukgelopen overleg tussen het kabinet met de gemeenten over zogenoemd 'bed, bad en brood' voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff "moet uitleggen waarom hij mensen in de kou wil zetten'', zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks maandag in een reactie.

Ook de PvdA reageert teleurgesteld. "Uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten niet op straat leven, maar de rust en begeleiding krijgen om te werken aan terugkeer. Het is dan ook enorm teleurstellend dat de gemeenten en de staatssecretaris er niet in geslaagd zijn duidelijke afspraken te maken over de vorm van deze 'bed, bad, brood'-opvang. Een wetsvoorstel dat geen menswaardige opvang biedt en uitgeprocedeerden geen nieuw perspectief geeft gaan we niet steunen", aldus Kamerlid Attje Kuiken (PvdA).