'Ook Le Pen kan verkiezingen winnen'

Na het Brexit-referendum en de winst van Donald Trump moet ook serieus rekening worden gehouden met een overwinning van Marine Le Pen in de presidentsverkiezingen van komend voorjaar. Dat zegt de prominente Franse filosoof Bernard-Henri Levy.

"Als Trump mogelijk is, is alles mogelijk. Het is niet waarschijnlijk dat Le Pen wint maar het is wel mogelijk", aldus Levy in een interview met de Britse krant The Telegraph. "Mensen luisteren steeds minder naar beleid en het kan ze nog minder schelen of kandidaten wel de waarheid vertellen." Volgens Levy gaat het nu veel meer om de persoonlijkheid.

Le Pen nam zondag in een Ipsos-peiling een voorsprong van acht punten op de Republikeinse oud-president Nicolas Sarkozy, een van haar mogelijke tegenstrevers. Ze loopt wel ongeveer hetzelfde achter op Alain Juppé. Over een week is bekend welke Republikein er tegenover de Front National-politica komt te staan.

Een andere peiling voorspelt dat Le Pen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zal winnen, en vervolgens in de tweede ronde door de Republikeinse kandidaat wordt verslagen. Levy wijst er echter op dat de peilingen er ook ditmaal fink naast zouden kunnen zitten.

Een van Le Pens speerpunten is een 'Frexit'-referendum, en mocht ze inderdaad president worden, dan kan dat volgens dezelfde logica opnieuw een 'shock result' opleveren.

Mocht Frankrijk in navolging van Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten, dan ziet het er voor de unie bijzonder slecht uit. Zo gaan er in Ierland al stemmen op om de EU tegelijk met de Britten te verlaten. Momenteel krijgt dat op handelsargumenten gestoelde voorstel niet of nauwelijks steun van de doorgaans EU-gezinde Ieren. Maar na zowel een Brexit als een Frexit is het niet ondenkbaar dat de stemming omslaat.

'Ook Le Pen kan verkiezingen winnen'
'Ook Le Pen kan verkiezingen winnen' (Foto: ANP)