China dreigt, noemt Trump 'na´eve idioot'

De Chinese partijkrant Global Times heeft maandag keihard uitgehaald naar de Amerikaanse president-elect Donald Trump. Op zijn campagnebeloftes om 'het [economische] valsspelen van China' aan te pakken, reageren de Chinezen dat ze de verkoop van en handel in Amerikaanse producten indien nodig zullen inperken. Dat meldt de Guardian.

Trump riep tijdens de campagne op om de invoerheffingen vanuit China 'defensief' te verhogen naar 45% en China officieel aan te gaan pakken omdat ze zouden knoeien met hun munteenheid. Hij noemde dit 'de grootste diefstal in de geschiedenis van de wereld.' De Chinezen reageren dat Trump een 'naïeve idioot' is als hij daad bij het woord zou voegen.

Trump, stelt China, 'zal worden veroordeeld voor zijn roekeloosheid, onwetendheid en incompetentie' als hij importheffingen verhoogt of andere anti-Chinese maatregelen treft: "Als Trump de Chinees-Amerikanse handel sloopt, zullen een aantal Amerikaanse industrietakken daar ogenblikkelijk onder gaan lijden."

China belooft een 'oog om oog, tand om tand'-aanpak en dreigt met 'directe tegenmaatregelen' als Trump het land aanpakt. "Bestellingen van Boeing-vliegtuigen zullen worden ingetrokken ten faveure van Airbus, de verkoop van Amerikaanse auto's en iPhones zal worden ingeperkt en de import van Amerikaanse sojabonen en mais zal een halt toe worden geroepen. (…) Het China lastig maken zal Trump niets goeds doen."