Trump-aanhangers vallen minderheden aan

De Amerikaanse politie onderzoekt een golf van aanvallen, intimidaties en scheldpartijen tegen verschillende groepen minderheden na de overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen. Er zou sprake zijn van incidenten tegen zwarten, moslims, latino's en homoseksuelen, schrijft The Independent.

Volgens de krant worden van moslims hoofdoeken afgerukt, zwarten met vuurwapens bedreigd en voor nigger uitgemaakt, en homo's in elkaar geslagen.

Een zwarte vrouw hoorde bij een benzinestation twee mannen zeggen "hoe blij ze waren dat ze niet lang meer met nikkers te maken zouden hoeven hebben". Eentje liep naar haar toe en liet zijn wapen zien. "Je hebt mazzel dat er getuigen zijn anders had ik je ter plekke neergeschoten", zei hij. Volgens zwarte Amerikanen zijn dergelijke grof-racistische uitingen de laatste decennia absoluut ongekend.

Een andere zwarte vrouw kreeg een duw van een blanke man die zei, "Nikkers mogen niet op de stoep lopen." Andere zwarten kregen te horen dat Trump ze naar Afrika zou uitzetten. Op scholen verscheen graffiti zoals "Fuck niggers #whiteamerica #trump".

Van een shoppende moslima werd door een andere vrouw de hoofddoek afgerukt. "Dat mag niet meer, dus hang jezelf ermee op om je nek en niet op je hoofd." Moslimkinderen op scholen zouden bang zijn dat hun ouders worden uitgezet.

Daarnaast hebben latino's last van bedreigingen. Rhio Oracion zegt dat een blanke man haar voor Mexicaan aanzag. "Ik kan niet wachten tot Trump ons toestemming geeft jullie te verkrachten en over de grootste dam ooit heen te zetten. Loop naar de hel", riep hij en gooide water over haar heen. "Ik kan wel janken. Ik ben nog nooit zo bang geweest om vrouw en minderheid te zijn", aldus Oracion.

Ook homo's worden blootgesteld aan geweld. Filmmaker Chris Ball werd op de gevoelige plaat gezet nadat hij door Trump-aanhangers met een bierfles op het hoofd was geslagen. "We hebben een nieuwe president, vuile flikker", zou zijn aanvaller hebben geroepen.

De verhalen zijn tot dusver anekdotisch; harde cijfers over een echte toename van dergelijke incidenten ontbreken vooralsnog. Maar het doet wel denken aan de nasleep van het Britse Brexit-referendum, waar zulk gedrag soms zelfs dodelijke afloop had en niet afnam voordat zowel de regering als de rechtse tabloid-pers er stelling tegen nam.

Update, zaterdag 10.18 uur:
De foto van de bloedende jongeman hieronder is naar alle waarschijnlijkheid een hoax. De politie meldt onderstaande op zijn facebookpagina.

"SANTA MONICA POLICE DEPARTMENT ADVISORY:
You may have seen an unconfirmed story regarding a possible hate crime incident involving a 'Chris Ball' alleging he was assaulted in Santa Monica on election night, November 8, by 'Trump Supporters'.
The Santa Monica Police Department and the City of Santa Monica have not received any information indicating this crime occurred in the City of Santa Monica. We encourage the alleged victim to come forward and work with us if a crime did in fact take place. A check of local hospitals revealed there was no victim of any such incident admitted or treated as well.
"