Trump met Obama in Witte Huis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn opvolger Donald Trump donderdag in het Witte Huis ontvangen. De ontmoeting is de eerste stap van de machtoverdracht, die op 20 januari is voltooid wanneer Trump wordt ingehuldigd.

De mannen nemen in eerste instantie de werkdag van de president door. Ook krijgt Trump's team contacten binnen Obama's regering, met het oog op de continuiteit van het dagelijkse bestuur. Later staan gewichtigere zaken zoals de nucleaire lanceercodes op het programma.

Voor Obama moet het een lastige dag zijn, aldus hoogleraar presidentiële geschiedenis Douglas Brinkley tegen CNN. De president ziet vermoedelijk zijn belangrijkste binnenlandse beleidswijziging, de als Obamacare bekendstaande zorgwet, door Trump van tafel geveegd worden.

In het verleden waren zulke ontmoeting om die reden niet altijd hartelijk. Zo liet president Jimmy Carter in 1980 duidelijk merken dat hij zijn opvolger Ronald Reagan niet kon uitstaan, zegt Brinkley. Bij de overdracht van Bill Clinton aan George W. Bush was sprake van pesterijen, zo waren er van toetsenborden de letters w verwijderd en laden vastgelijmd.

De voorgaande overdracht aan Clinton door Bush senior verliep echter vriendelijk. Ook acht jaar geleden was de ontmoeting tussen diens zoon en de huidige president amicaal. Deze beschouwde Obama als blauwdruk voor die van donderdag. Naar verluidt heeft Bush Obama destijds op het hart gedrukt dat vooral zaken die je niet verwacht, op het bord van de president belanden. En dat kon Bush weten: hij kreeg binnen negen maanden na zijn aantreden in 2001 met de terreuraanslagen van 11 september te maken.

Obama en Trump hebben in totaal 90 minuten in de Oval Office gesproken. Dat is een stuk langer dan aanvankelijk gepland. Trump prees Obama en gaf aan dat hij advies bij de dan oud-president zal inwinnen wanneer hij zelf in het Witte Huis zit.