Inflatie stijgt naar 0,4 procent

De Nederlandse inflatie is in oktober gestegen naar 0,4 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dat is het hoogste niveau in ruim een halfjaar. In september waren goederen en diensten voor de consument nog 0,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Duurdere autobrandstoffen verhoogden de inflatie vorige maand. "De prijzen van benzine en diesel zijn ruim een jaar niet zo hoog geweest", zo merkte het statistiekbureau daarbij op. Ook de prijsontwikkeling van pakketreizen naar het buitenland en kleding had een opwaarts effect op de inflatie.

Omdat prijsontwikkelingen van energie en voeding sterk fluctueren en prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie zonder deze productgroepen. Volgens deze maatstaf steeg de inflatie vorige maand naar 0,6 procent. In september was dit 0,4 procent.

Op basis van de zogenoemde geharmoniseerde Europese meetmethode steeg de inflatie van min 0,1 procent in september naar 0,3 procent in oktober. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,5 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland onder het niveau van de eurozone, maar het verschil wordt kleiner.

Inflatie stijgt naar 0,4 procent
Inflatie stijgt naar 0,4 procent (Foto: ANP)