Brexit moet eerst door parlement

De Britse High Court heeft besloten dat de regering van premier Theresa May niet op eigen houtje op de Artikel 50-knop mag drukken. Daar is toestemming van het parlement voor nodig, meldt de BBC.

May is van plan om Brussel voor april volgend jaar via Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon formeel op de hoogte brengen van het voornemen de Europese Unie te verlaten. Daartoe wilde de eerste minister aanvankelijk het zogenaamde koninklijke recht van de regering gebruiken, waarmee het parlement gepasseerd kan worden.

Het probleem voor de conservatieve regering is dat de meeste parlementariërs tegen de uittreding uit de EU zijn. De weerstand is het sterkst onder de lords van het Hogerhuis. In het Lagerhuis is het denkbaar dat tegenstanders toch voor inwerkingstelling van Artikel 50 stemmen om niet tegen hun eigen kiesdistricten in te gaan.

Waarschijnlijk gaat de regering in hoger beroep bij de hoogste Britse rechtbank, de Supreme Court. Daarna is er nog een beroepsmogelijkheid bij het Europese Hof, maar die rechtsgang zou wel erg ironisch zijn.

Update 15.00 uur
De regering heeft bekendgemaakt dat de uitspraak inderdaad zal worden aangevochten in de Supreme Court. Het hoger beroep was te verwachten omdat de regering vastbesloten blijft om Artikel 50 voor april in werking te stellen.

In het Lagerhuis stemmen parlementariërs die voor Remain waren, mogelijk pas in met een Artikel 50-wet wanneer ze tevreden zijn over de voorwaarden van de EU-uittreding. Dat zou maanden of zelfs jaren gesteggel op kunnen leveren. Daarom wordt er al gespeculeerd over vervroegde verkiezingen. Vanwege het gerommel in de Labourpartij zouden de Conservatieven van May hun krappe meerderheid daarmee vermoedelijk behoorlijk uit kunnen breiden.

Het oordeel van de High Court wordt vooralsnog gezien als een klap voor de voorstanders van een zogeheten harde Brexit, het volledig doorsnijden van de banden met de EU. Onder meer Brexit-minister David Davis wil dit. UKIP-leider Nigel Farage sprak al zijn vrees uit dat er nu wellicht niet meer dan een halfbakken Brexit komt.

De verwachting is overigens niet dat het parlement zal proberen de Brexit tegen te houden. Ze hadden immers zelf ingestemd met de wetgeving die het referendum mogelijk maakte. Maar het is nu wel waarschijnlijker dat de Britten onderdeel uit blijven maken van de vrije handelszone van de EU. Daarvoor moet dan wel het vrije verkeer van personen worden gehandhaafd.

Het hoger beroep zal begin december worden behandeld.

Brexit moet eerst door parlement
Brexit moet eerst door parlement (Foto: ANP)