Zelfhulpavonden voor blanken: Help ik ben wit

Racisme bestaat echt, en wit privilege ook. Maar hoe het precies werkt, is daarmee nog niet helder. Veel witte Nederlanders voelen zich daarom onzeker en zoeken hulp bij niet-witte vrienden: 'doe ik het wel goed?',  'Ik voel me schuldig. Hoe kan ik helpen?'.

Kortom: voor je het weet worden onze zwarte vrienden en kennissen ook nog belast met witte (over)gevoeligheid, vragen en aarzelingen. Dat kan anders. We moeten als witte Nederlanders zelf aan de slag gaan om onze kennis en inzicht te vergroten en de gevoelens die dat oproept te bespreken.

Veel Nederlanders zien hun eigen witheid niet als kleur en zijn daarom ook blind voor de voordelen die het oplevert. Zichtbaar maken van witheid is ongemakkelijk: witheid blijkt een constructie, die privileges oplevert. De onzichtbaarheid van witheid verhult een geschiedenis van kolonialisme en slavenhandel – dus van uitbuiting van niet-witte mensen. Tegelijkertijd zijn we allemaal schuldig aan zaken als racisme, white privilege, white fragility en dergelijke.

Vandaar dat er nu een zelfhulpgroep is voor witte mensen in verlegenheid, die betrouwbare bondgenoten willen worden en niet bang zijn voor ongemakkelijke vragen. Want wit privilege betekent ook dat witte mensen macht en voordeel moeten opgeven, net zoals feminisme betekent dat mannen plaats moeten maken voor vrouwen. Maar hoe doe je dat precies? En welke strategieën werken het best? Hoe kun je voorkomen dat witte mensen (opnieuw) het gesprek domineren?

Voel jij je ook schuldig vanwege je witte huidskleur? Dan is deze zelfhulpgroep wellicht iets voor jou!

Blanke, overduidelijk racistische, schapen omsingelen zwart schaap
Blanke, overduidelijk racistische, schapen omsingelen zwart schaap