FIA scherpt regels aan na verdedigende acties Verstappen

Wereldautosportbond FIA heeft zaterdag de regels omtrent defensieve acties in de Formule 1 aangepast. Het heeft er alle schijn van dat dat vooral gedaan is naar aanleiding van een aantal acties van Max Verstappen, die onder meer in Japan weigerde om zich als een mak hondje te laten passeren. 

Meerdere coureurs zouden geklaagd hebben over de Nederlander die zijn positie in de race wel eens wil verdedigen, zoals te doen gebruikelijk in de autosport. In de reglementen stond dat coureurs andere auto's niet in gevaar mochten brengen, maar dat was uiteraard nogal breed te interpreteren. De FIA heeft daar nu aan toegevoegd dat het niet meer is toegestaan om in de remzone van je lijn af te wijken. 

"Elke verandering van de richting in de remzone die ertoe leidt dat een andere coureur een ontwijkende actie in moet zetten, wordt als niet normaal en mogelijk gevaarlijk beschouwd en zal aan de stewards voorgelegd worden", zo valt in regel artikel 27.5 van de regels te lezen. De regelwijziging opent de deur voor het makkelijk bezorgen van straffen aan tegenstanders: zo zou een coureur zogenaamd een ontwijkende manouevre in kunnen zetten om een auto voor hem te 'ontwijken', ook als er weinig aan de hand is, in de hoop deze coureur zo een straf te bezorgen.