Wolf met skibril gekozen als mascotte WK voetbal 2018

De mascotte van het wereldkampioenschap voetbal van 2018, gehouden in Rusland, is een wolf met een fikse skibril op. Wereldvoetbalbond FIFA maakte bekend dat de wolf na meer dan één miljoen stemmen met 53% verkozen is als mascotte, boven een soort kat en een tijger in een astronautenpak. Het dier heeft de naam Zabivaka gekregen, wat losjes vertaald staat voor 'degene die scoort'. 

Het hele proces wat geleid heeft tot de uitverkiezing van Zabivaka heeft maar liefst anderhalf jaar geduurd. Russische schoolkinderen mochten dieren aandragen, studenten kwamen met ontwerpen en uiteindelijk werden er drie kandidaten gekozen. "Ik weet zeker dat de wolf tijdens de Confederations Cup van 2017 en het WK 2018 een grote hit wordt onder de fans", aldus de voorzitter van het organisatiecomité, oud-minister van sport Vitaly Mutko, vanwege zijn leidende rol in het Russische staatsdopingschandaal zelf ook wel een soort wolf genoemd. Daarnaast steekt hij het standaardverhaal af over hoe de wolf mensen wereldwijd moet inspireren en dergelijke, iets waar fans zich over het algemeen weinig van aantrekken.

Zabivaka heeft zelfs een heuse persoonlijkheid aangemeten gekregen. Zo is hij charmant, zelfverzekerd en sociaal, met als grootste droom om ooit een superster in het voetbal te worden. Hij lijkt de moordlust van zijn soortgenoten gelukkg niet te delen: zijn favoriete hobby is niet jagen, maar voetballen, en dat doet hij zelfs met respect voor zijn tegenstanders. Een ander verschil met het gros van zijn soortgenoten is dat het wél plezierig is om bij Zabivaka in de buurt te zijn, omdat hij mensen altijd kan laten lachen. Zijn skibril geeft hem extra kracht om goed op doel te richten, zo denkt hij zelf. Aldus de FIFA.