De Duitse energiewende en de gevolgen

De kernramp in Fukishima was voor Duitsland reden om sneller over te willen gaan van kernenergie op duurzame energie. Op veel plekken in Duitsland zijn grote velden met zonnecellen te vinden en de windmolens lijken overal uit de grond te ploppen. Vanzelfsprekend is hiermee ook veel geld te verdienen, de stroom levert geld op en uiteraard zijn er ook aantrekkelijke subsidies voor te verkrijgen.

Over de andere kant van deze energiewende heeft Philipp van Becker een film gemaakt die 'Fukushima und die Mopsfledermaus' (Fukushima en de mopsvleermuis) heet. Aangezien er zelfs in Duitsland regels zijn hoeveel last mensen van windmolens mogen hebben, waardoor ze lastig in bewoonde gebieden gebouwd kunnen worden, wordt het tegenwoordig toegestaan om ze in natuurgebieden te plaatsen. De film portretteert een aantal inwoners van dorpen in het Duitse natuurgebied Spessart. Zo zijn er mensen te zien die graag door dit gebied wandelen of er gaan vissen in de talrijke beken en meren, maar ook natuurbeschermers die de mopsvleermuis proberen te beschermen en mensen die hun werk hebben in dit gebied. Duidelijk komt naar voren dat de meningen verschillend zijn. Uiteraard is er een groep die vindt dat je dit soort natuurgebieden niet voor windenergie mag gebruiken, maar er zijn ook mensen die er de financiële voordelen van zien in een regio waarin steeds minder werk is.

Hetzelfde probleem speelt ook in de regio Goch/Kleve/Kranenburg net over de grens bij Nijmegen, Groesbeek en Gennep. De gemeente Kranenburg dreigt 10 hectare natuurgebied in het grensoverschrijdende Reichswald te gaan kappen voor het plaatsen van 12 windmolens met een tophoogte van 200 meter. Een groep ongeruste burgers uit Nederland en Duitsland heeft het burgeriniatief Tegenwind Reichswald opgericht. Deze groep heeft vorige week in het Golitheater in Goch deze film vertoond met aansluitend een discussie tussen tegen- en voorstanders. Aanwezig waren Andreas Meyer van de Groenen in Kranenburg, Stefan Blome van het Energiegenossenschaft Kranenburg, Philipp von Becker (maker van de film 'Fukushima und die Mopsfledermaus') en Hubert Zillig en Jeroen Boot van Tegenwind Reichswald.

Volgens Stefan Blome gebruiken natuurbeschermers verkeerde gegevens over het aantal en de soorten beschermde dieren in het Reichswald. Ook vertelde hij dat dit aangewezen gebied niet het enige gebied was dat in aanmerking zou kunnen komen voor windenergie; er zijn ook twee gebieden dichterbij dorpen die horen bij gemeente Kranenburg en die niet in het bos liggen waar windturbines zouden kunnen komen. Vanuit het publiek werd hierbij opgemerkt dat de burgemeester van Kranenburg heeft toegezegd zijn burgers te willen beschermen tegen windturbines en dat dit ongetwijfeld de reden is dat ze zover mogelijk van de gemeentegrens en zo dicht mogelijk bij Nederland moeten komen.

Jeroen Boot van Tegenwind Reichswald zegt dat het best zou kunnen dat burgers verkeerde gegevens hebben over de aantallen beschermde dieren in dit soort natuurgebieden. Het ontbreekt ze echter ook aan de financiële middelen om dit goed te onderzoeken. Verder wordt er in de omgeving Kleve al heel erg veel aan windenergie gedaan. Hij vind energieopwekking uiteraard belangrijk en stipt nog even aan dat zijn organisatie niet tegen windenergie is maar wel tegen het massaal kappen van natuurgebieden om windturbines te plaatsen. Als we zouden wachten tot er nieuwe technieken komen om windenergie efficiënter op te wekken en op te slaan zijn deze windmolens wellicht helemaal niet nodig. Daarbij wordt door te veel windenergie stroom te goedkoop. Als de stroomprijs te laag wordt maakt dat mensen minder bewust van de noodzaak van energiebesparen. Meer energie opwekken is volgens de heer Boot geen oplossing.

Regisseur Philipp von Becker heeft twijfel over het democratische systeem. Volgens hem hebben Duitsers het idee dat corruptie alleen in Italië voorkomt. "In Duitsland wordt er echter net zo gesjoemeld, bedrogen en omgekocht als in andere landen. En zeker ook bij het thema windenergie." Hierbij poneert hij ook de stelling dat de raadsleden in Kranenburg vooral vanwege hun eigen financiën voor dit project zijn. Ook gelooft hij niet dat de politiek de burgers serieus neemt. "De burger mag zijn mening geven, maar in de beslissing wordt hiermee geen rekening gehouden," aldus Von Becker.

Andreas Meyer van de Groenen verklaart dat hij voor zoveel mogelijk windenergie is en dat hij niet tegen windenergie in bossen is. Verder houd hij hele verhalen die weinig met het onderwerp te maken hebben en spreekt uit heel zijn houding en zijn positionering naast de sprekerstafel een minachting voor publiek en andere sprekers.

Tegenwind Reichswald is niet tegen windenergie maar wel tegen het kappen van natuurgebieden voor het winnen van windenergie. Enige weken geleden hebben ze een grote demonstratie in Kranenburg georganiseerd, hebben 11.111 handtekeningen en brieven van ongeruste burgers aangeboden aan het regionaal bestuur in Düsseldorf en hebben ongetwijfeld nog meer acties in petto.

Het Energiegenossenschaft Kranenburg is een coöperatie die duurzame energieopwekking in de gemeente Kranenburg organiseert.

Wanneer er een beslissing wordt genomen over het plaatsen van deze windturbines in dit grensoverschreidende natuurgebied is (bij mij) nog niet bekend.

Vlnr. Andreas Gebbink (gespreksleider), Jeroen Boot en Hubert Zillig (Tegenwind Reichswald), Stefan Blome (Ergiegenossenschaft Kranenburg), Philipp von Becker (regisseur) en Andreas mayer (die Grünen) (Foto: qltel)
Vlnr. Andreas Gebbink (gespreksleider), Jeroen Boot en Hubert Zillig (Tegenwind Reichswald), Stefan Blome (Ergiegenossenschaft Kranenburg), Philipp von Becker (regisseur) en Andreas Mayer (die Grünen) (Foto: qltel)