Skiseizoen kan beginnen na groen licht Sölden

Voor de liefhebbers lijkt het zoals altijd weer alsof het een eeuwigheid heeft geduurd, maar over iets meer dan een week is het dan eindelijk zo ver: het wintersportseizoen kan echt beginnen. Vrijdag werd in het Oostenrijkse Sölden de sneeuw en de piste gecontroleerd waar op 22 en 23 oktober de World Cup alpineskiën van start gaat. Het resultaat: groen licht en het seizoen kan beginnen.

Op de Rettenbachferner wordt over een ruime week gestreden om de eerste World Cup-zeges van het seizoen en zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk gebeurt dat met een reuzenslalom. De sneeuw ligt er al bijzonder goed bij, zo zegt Markus Mayr, de racedirecteur van wereldskifederatie FIS. "De piste is al zo goed voorbereid..perfect! We zouden in principe zelfs dit weekeinde al kunnen beginnen als het nodig was." Volgens de betrokkenen was er geen enkele twijfel en werd het groene licht in korte tijd gegeven.

Het zal het vijftigste World Cup-seizoen in het alpineskiën worden en dat wordt komende week gevierd in Sölden. Een zeer bijzondere gast is Heinrich Messner. Hij won op 5 januari 1967 de eerste World Cup-wedstrijd ooit, een slalom in het Duitse Berchtesgaden. Opvallend genoeg duurde zijn carrière nog jaren en pakte hij onder meer twee olympische medailles, maar won Messner nooit meer een World Cup-wedstrijd.