Van Bommel: "Oranje zit echt in een crisis"

Mark van Bommel wordt niet vrolijk van de staat van het Nederlands voetbal. Volgens de oud-international zijn de problemen rond de nationale ploeg al begonnen in maart 2014.

"Frankrijk - Nederland was toen echt een keerpunt", zegt hij in L'Equipe in de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tussen beide landen. "Eerder koos Van Gaal altijd voor 4-3-3, maar voor die wedstrijd stapte hij ineens over naar een 5-3-2-systeem." Oranje verloor dat oefenduel met 2-0.

Mede dankzij het nieuwe systeem haalde Nederland dat jaar op het WK in Brazilië wel de halve finales. "Maar toch denk ik dat daar sommige problemen misschien wel zijn begonnen. Nederland heeft altijd succes gehad in een 4-3-3-opstelling", aldus Van Bommel. "Op dit moment zijn we te afhankelijk van Arjen Robben. Hij stuurde ons in Brazilië naar de halve finales, omdat hij in de vorm van zijn leven verkeerde. Maar het is altijd een slecht teken als je van één man afhankelijk bent."

De oud-speler van PSV, AC Milan en FC Barcelona is over de toekomst dan ook niet heel positief. "Het is allemaal te romantisch, ik zie geen winnaarsmentaliteit. Wesley Sneijder en Arjen Robben zitten dichter bij het einde van hun loopbaan dan bij het begin. Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Nigel de Jong worden niet meer opgeroepen en de toekomstige leiders zijn Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Maar tussen die twee en de jongere spelers zit een gapend gat en onze talenten zijn minder goed dan tien jaar terug. We maken echt een crisis door."