'Zorgverzekeraars moeten PGB-chaos oplossen'

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moet een nieuwe website gaan bouwen waarmee pgb-houders hun budget kunnen beheren. Dat zal staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn binnenkort aan de Tweede Kamer laten weten, melden bronnen in Den Haag.

De uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten is nu nog de taak van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar is al sinds het begin een chaos. Het computersysteem van de SVB voor het indienen van declaraties werkt niet goed, waardoor er niet of te laat wordt uitbetaald. Nog steeds gelden noodmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat zorgbehoevenden en zorgverleners tijdig hun geld krijgen. ZN meldde zichzelf kandidaat om een nieuw computersysteem op te zetten. Hierbij moeten wel de belanghebbenden, zoals gemeentes en belangenverenigingen, worden betrokken. De belangenorganisatie voor pgb-houders, Per Saldo, staat achter de keuze voor ZN.

Eerst was de bedoeling dat de SVB zelf een nieuw computersysteem zou ontwikkelen, maar diverse partijen in de Tweede Kamer waaronder de VVD hadden al eerder laten blijken daar weinig vertrouwen in te hebben. Nu kiest ook de PvdA voor een andere route. Het systeem zou in 2018 operationeel moeten zijn volgens de wens van de Kamer, maar kenners op het ministerie van VWS zeggen dat dat veel te ambitieus is.

Wie er in de toekomst de uitbetalingen van de pgb's gaat verzorgen is nog niet bekend. Dit kan de taak van de SVB blijven, maar het is dus ook mogelijk dat dit bij de zorgverzekeraars terecht komt.

Declaraties voor pgb's voldoen niet aan eisen (Foto: ANP)
Rol Sociale Verzekeringsbank bij pgb's deels uitgespeeld (Foto: ANP)