DENK: racismepolitie in strijd discriminatie

DENK heeft donderdag een uitgebreid plan tegen discriminatie en racisme gepresenteerd. De politieke beweging oppert een reeks maatregelen: van een racismepolitie en gebiedsverboden voor notoire racisten tot een nationale feestdag om verscheidenheid te vieren.

Farid Azarkan presenteerde de plannen in het tv-programma Pauw. DENK noemt racisme en discriminatie hardnekkige problemen en wil de strafrechtelijke aanpak verbeteren. Daarvoor moeten duizend agenten worden opgeleid tot experts op het gebied van racisme en discriminatie, om aangiften beter af te kunnen handelen.

Mensen die discriminerende uitlatingen hebben gedaan, wil DENK verplicht in gesprek laten gaan met mensen uit de groep die onheus is bejegend. Voor racistische veelplegers wil DENK desnoods een gebiedsverbod.

Loksollicitaties
Om mensen te verbinden wil de beweging met de Tweede Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu en presentatrice Sylvana Simons een nationale feestdag om de diversiteit in Nederland te vieren. De termen allochtoon en autochtoon moeten worden afgeschaft.

DENK wil dat het speciale team tegen arbeidsdiscriminatie van de Inspectie SZW wordt uitgebreid. Met 'loksollicitaties' moet de inspectie gaan controleren of bedrijven sollicitanten discrimineren.

In het onderwijs zou meer aandacht moeten komen voor de geschiedenis van migranten en het Nederlandse slavernijverleden. Als het aan DENK ligt worden bovendien straatnamen en musea 'gedekoloniseerd'. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld de Coentunnel een andere naam krijgt. Die is volgens de beweging vernoemd naar een "racistische en brute kolonisator".

DENK: racismepolitie in strijd discriminatie
DENK: racismepolitie in strijd discriminatie (Foto: ANP)