Associatieverdrag met Oekraïne gaat er ongewijzigd komen

Het is Nederland niet gelukt om wijzigingen aan te brengen in het associatieverdrag met Oekraïne, laat staan om te zorgen dat het verdrag wordt teruggetrokken. Premier Mark Rutte heeft naar aanleiding van het referendum in april via diplomatieke wijze geprobeerd om andere landen mee te krijgen, maar is daarin niet geslaagd.

Bronnen in Brussel zeggen dat Nederland deze zaak nooit hoog heeft gespeeld. Omdat er ook nog andere belangrijke zaken spelen, zoals de Brexit en de vluchtelingenproblematiek, wilde Mark Rutte niet al zijn wisselgeld verspelen door hoog in te zetten op wijzigen van het verdrag. Hij zou voorzichtig hebben geprobeerd om een regel toe te voegen die stelde dat het verdrag uitsluitend een handelsverdrag was, en niets regelde over eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Ook voor die toevoeging heeft Nederland geen medestanders kunnen vinden.

De andere 27 EU-landen gaan dus verder met het associatieverdrag, dat ook zonder de Nederlandse handtekening kan worden geratificeerd. Voor de internationale handel tussen Nederland en Oekraïne heeft dat verder geen gevolgen. Uiteindelijk heeft het referendum van GeenPeil dus bijzonder weinig opgeleverd. Het was ook nauwelijks te verwachten dat een blok van 27 landen zich iets gelegen zou laten liggen aan een referendum in één lidstaat.

Op het forum verder discussiëren over de nasleep van het referendum? Dat kan hier

Update 21.36 uur
Een politiek verslaggever van RTL heeft een reactie van de voorlichter van Mark Rutte getweet waaruit blijkt dat het allemaal net iets anders ligt:

Referendumcommissie wil geld terug (Foto: ANP)
Willen jullie meer of minder referenda? (Foto: ANP)