USA Today geeft voor het eerst stemadvies

De Amerikaanse krant USA Today heeft in haar 34-jarig bestaan altijd hardnekkig geweigerd de lezers een stemadvies te geven voor presidentsverkiezingen. De krant is nu radicaal van dit beleid afgestapt door de Republikeinse kandidaat Donald Trump als 'volslagen ongeschikt voor het presidentschap' te bestempelen.

USA Today heeft uitgelegd dat het in de verkiezingen nooit partij wil kiezen, omdat er zich tot dusver altijd heel capabele figuren aandienen die ideologische meningsverschillen hebben. Maar dit jaar zijn er helemaal geen twee capabele figuren, klaagt de krant. De Republikeinse kandidaat Trump is volgens USA Today totaal ongeschikt. "Hij heeft in zijn campagne van vijftien maanden blijk gegeven van een gebrek aan bevlogenheid, kennis, evenwichtigheid en eerlijkheid". En dat zijn onmisbare eigenschappen voor een president van de Verenigde Staten.

"Of het nu komt door onverschilligheid of door onwetendheid, Trump verraadt de meest wezenlijke verplichtingen die alle presidenten sinds de Tweede Wereldoorlog zijn aangegaan, zoals onvoorwaardelijke steun aan bondgenoten van de NAVO, verzet tegen Russische agressie en het bieden van zekerheid dat de VS hun schulden betalen. Trump uit een zorgelijke bewondering voor autoritaire leiders en minachting voor de bescherming die de grondwet ons biedt", tiert het dagblad verder.

USA Today noemt Trump 'een serieleugenaar en handelaar in vooroordelen', maar beveelt de Democrate Hillary Clinton niet echt aan: "Haar gebreken bedreigen de nationale veiligheid waarschijnlijk niet."

USA Today geeft voor het eerst stemadvies
USA Today geeft voor het eerst stemadvies (Foto: ANP)