PvdA verliest steun van docenten

De traditioneel grote steun voor de Partij van de Arbeid onder leraren brokkelt in rap tempo af. Een onderzoek van de grootste onderwijsvakbond naar het stemgedrag van zijn leden laat zien dat de steun voor de PvdA daalt van 27 procent in 2012 naar 10 procent op dit moment.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) hield een enquete onder 1800 leden. Het in onderwijsland toch al populaire D66 neemt de koppositie over met 27 procent, en ook GroenLinks kan op grote steun van de docenten rekenen (25 procent). De linkse partijen samen kunnen, als het aan het lerarenkorps ligt, een mooie meerderheidscoalitie van 120 zetels vormen.

Het is niet verrassend dat de rechtse partijen onder vakbondsleden, en dan docenten in het bijzonder, niet breed worden gesteund. De VVD van staatssecretaris Sander Dekker komt slechts tot 5 procent (was 9 procent) en de PVV blijft steken op 2 procent. Kennelijk achten leraren het onderwijs niet gebaat bij beleid dat verschillen vergroot in plaats van verkleint.

De verwarring over de onderwijsbegroting op Prinsjesdag heeft nog geen rol gespeeld in de score van de PvdA in deze enquete: die vond daarvoor al plaats. Het ingevoerde sociale leenstelsel zou wel een rol hebben gespeeld.