Kamer wil financiering moskeeën door Turkije stoppen

De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om een einde te maken aan de financiering van moskeeën in Nederland door het Turkse ministerie van Godsdienstzaken Diyanet. Een motie van CDA-leider Sybrand Buma werd vanmiddag aangenomen.

De motie werd twee weken geleden ingediend door de drie christelijke fractievoorzitters Sybrand Buma, Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij aan het einde van het debat over de couppoging in Turkije. Het merendeel van de Turkse moskeeën in Nederland, naar schatting zo'n 250, maakt deel uit van het Soennitische netwerk van Diyanet. De imams van die moskeeën worden dus benoemd en betaald vanuit Turkije.

Kamerleden eisen lijst gesteunde moskeeën (Foto: ANP)
Kamerleden willen einde aan Turkse staatssteun moskeeën (Foto: ANP)

In de motie wordt de regering opgeroepen om maatregelen te nemen om de financiering door de Turkse overheid te stoppen en hierover de Kamer binnen drie maanden te informeren. Ze werd met 75 stemmen tegen 67 aangenomen. Naast de indieners CDA, ChristenUnie en SGP stemden ook VVD en PVV in met de motie, maar coalitiepartner PvdA stemde tegen, net als de andere linkse partijen. Verder werd ook nog twee moties van de SP aangenomen om "de lange arm van Ankara te veroordelen" en om de financiële steun aan Turkije ten behoeve van de EU-toetredingsdoelstellingen op te schorten.

Premier Mark Rutte gaf in een reactie op de laatste motie aan dat Nederland daarover niet zelfstandig kan beslissen. Ook bij uitvoering van de motie over de moskeefinanciering voorziet hij problemen: de grondwettelijke vrijheid van godsdienst zou in het geding kunnen zijn.