Piratenbestuur entert Forum voor Democratie

Opmerkelijk nieuws vanuit twee partijen die na de komende verkiezingen hopen een plek in de Tweede Kamer te veroveren: het voltallig bestuur van de Piratenpartij maakt de overstap naar het recent opgerichte Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

De koers van beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest heeft geleid tot de onvrede, aldus een woordvoerder van de Piratenpartij. Bij het tot stand komen van het verkiezingsprogramma heeft ze de ledenraad en het bestuur onvoldoende geraadpleegd. 

De bestuursvoorzitter en voormalig bouwfraude-klokkenluider Floor Drost laat in een tweet het volgende weten:

Het NRC voegt daaraan toe dat Van de Leest een soort schaduwbestuur gevormd zou hebben en in afgeschermde clubjes zou werken om de reputatie van de lijsttrekker te beschermen. Vertrouwelingen van van de Leest staan op de conceptkieslijst terwijl ze geen lid zijn van de partij. De keuze voor het Forum voor Democratie is gemaakt omdat het programma van die partij het beste zou aansluiten bij de oorspronkelijke punten van de Piratenpartij.

Update 14:27 uur: de verstoorde relatie tussen bestuur en partijleden blijkt wederzijds te zijn. Uit de volgende mail blijkt dat men tijdens een ledenraadvergadering van plan was om te stemmen over de positie van het bestuur. Zij hebben daarna besloten de eer aan zichzelf te houden.

"Beste Floor,

Zoals Gijs en Rogier vanmiddag al hebben verteld, gaan we op korte 
termijn een ledenraadsvergadering houden om te beslissen over het 
mogelijk wegsturen van het bestuur. De vergadering staat gepland voor 
maandag 26 september om 21:00 op Mumble (op dinsdag zijn twee 
ledenraadsleden niet beschikbaar). Deze beslissing komt niet uit het 
niets vallen, hieronder volgt een lijst redenen die ons naar dit 
besluit toe bewegen. Je kunt schriftelijk reageren of op maandagavond 
je verhaal doen."