Duitse supermarktketen krijgt meer tijd

De Duitse supermarktketen Kaiser's Tengelmann krijgt twee weken de tijd om een ondergang te voorkomen. Eigenaar Karl-Erivan Haub heeft het noodlijdende bedrijf tot 7 oktober gegeven om alsnog een redding te bewerkstelligen met zijn belangrijkste concurrenten en vakbond Verdi voor de ruim vierhonderd filialen en 15.000 banen.

Tengelmann zit al langer in zwaar weer en besloot twee jaar geleden al zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die deal werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd bepekt. De Duitse overheid draaide dat besluit echter terug, waarna concurrent ReWe naar de rechter stapte. Die stelde het supermarktbedrijf weer in het gelijk.

De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling donderdagavond samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Dat gesprek verliep volgens de betrokkenen constructief, maar concrete vooruitgang of een datum voor verder overleg werd niet gemeld.

Verdeling
ReWe zet in op een verdeling van de filialen van Tengelmann onder diverse Duitse supermarktbedrijven. Daarbij is het concern bereid de banen van alle werknemers die het overneemt te garanderen, zoals de Duitse regering heeft geëist. Het bedrijf wees er nogmaals op dat de fusie van Edeka en Tengelmann een grote bedreiging zou zijn voor zijn eigen werknemers.

De ondernemingsraad van Tengelmann blijft echter inzetten op de voortzetting van het bedrijf in zijn huidige vorm, terwijl de topman van Tengelmann juist heeft gedreigd de stekker helemaal uit het bedrijf te trekken als er niet snel een oplossing komt.

De historie van Kaiser's Tengelmann gaat terug tot het eind van de negentiende eeuw. In 1881 werd Kaiser's Kaffee Geschäft AG opgericht in Viersen, terwijl het eerste filiaal van Tengelmann in 1893 in Düsseldorf werd geopend. In 1971 werd Kaiser's overgenomen door het Tengelmann-concern.

Duitse supermarktketen krijgt meer tijd
Duitse supermarktketen krijgt meer tijd (Foto: ANP)