Game of Thrones is de nieuwe Emmy-recordhouder

In de aanloop naar de Primetime Emmys, de televisie-awards die komende zondag worden uitgereikt in het Microsoft Theater in Los Angeles, zijn dit weekend de Primetime Creative Arts Emmy Awards uitgereikt. In deze minder prominente categorieën van de onderscheidingen, zoals Beste Casting en Beste Montage, heeft HBO-serie Game of Thrones een mijlpaal bereikt door het recordaantal onderscheidingen voor een serie te overschrijden.

De serie kreeg in de eerste vijf seizoenen al 26 Emmy Awards in diverse categorieën, en stond met dat aantal op dezelfde plaats als Hill Street Blues (1981-1987) en The West Wing (1999-2006). Dit weekend won de serie negen van de veertien nominaties, waarmee een nieuw record is bereikt.

Game of Thrones werd dit weekend onderscheiden met Beste casting voor een dramaserie, Beste kostuums voor een fantasyserie, Beste makeup (non-prostethic) voor een single-camera serie, Beste prostethic makeup voor een serie, Beste montage, Beste productiedesign en awards voor geluidsmix, visual effects en stunts. Komend weekend maakt de serie kans op Beste dramaserie en zijn er meerdere nominaties voor castleden. Veel daarvan zijn overigens in dezelfde categorie, wat de kansen voor de serie vergroot, maar het aantal potentiële onderscheidingen natuurlijk verkleint. In de hoofdcategorieën die zondag worden uitgereikt heeft Game of Thrones in totaal nog eens negen nominaties, waarvan er maximaal vijf gewonnen kunnen worden.

Game of Thrones 6X09 Jon Snow battle

Game of Thrones rondde eerder dit jaar het zesde seizoen af. Het seizoen was opmerkelijk in dat het het eerste was dat verscheen voordat de corresponderende verhaallijnen waren gepubliceerd in de boeken van George R.R. Martin, waar de serie op is gebaseerd. Martin is nog hard bezig het nieuwe boek, The Winds of Winter, af te ronden. Zijn huidige planning is om daarna met een zevende boek, A Dream of Spring, te komen, waarmee de verhaallijnen definitief worden afgerond. Tegen de tijd dat dat boek verschijnt zal echter Game of Thrones ook al klaar zijn: de seizoen zeven en acht verschijnen vanaf de zomer van 2017, tellen samen dertien afleveringen en vertellen een eigen versie van het verhaal.

Alle winnaars van de Creative Arts Emmys zijn te vinden op de website van de Emmys, in twee delen, een overzicht voor de winnaars van zaterdag en eentje voor zondag.