Al negen medailles voor Nederland op eerste dag Paralympische Spelen

Op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de Nederlandse ploeg al negen medailles weten binnen te slepen. Eén keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons is tot nu toe de vangst. De Spelen begonnen gisteren en gaan door tot en met 18 september. 

De eerste medaille voor Nederland kwam uit het baanwielrennen. Alyda Norbruis had zich eerder op de dag als derde geplaatst op de 3000 meter achtervolging. In de wedstrijd om de bronzen medaille moest Norbruis tegen de Chinese titelverdedigster Zeng Sini. De 27-jarige Ureterpse bleek veel te sterk voor de Chinese en finishte in een tijd van 4:10,654, ruim zeven seconden sneller. 

Op het onderdeel 4000 meter achtervolging voor mannen in de categorie B (blind) eindigde Vincent ter Schure met zijn piloot Timo Fransen als tweede in de finale. De heren moesten hun meerdere erkennen in het Britse duo Steve Bate en Adam Duggleby. Het brons ging naar Stephen de Vries en zijn piloot Patrick Bos, die de wedstrijd om het brons wonnen van de Spaanse tandem Avila/Font. 

Ook in het zwembad werden er al regelmatig medailles uit het water gevist door Nederland. In de ochtend hadden alle acht Nederlandse zwemmers die in actie kwamen zich weten te plaatsen voor de finales. Duncan van Haaren wist voor Nederland de eerste zwemmedaille te pakken. De 15-jarige zwemmer won brons op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9, de lichtste lichamelijk handicapklasse. Van Haaren heeft namelijk de ziekte van Perthes waarbij zijn heupkom afsterft, hierdoor mag hij alleen nog maar zwemmen en wielrennen. Zijn tijd van 1:06,54 was ruim sneller dan het persoonlijke record waarmee Van Haaren hier kwam (1:08,26). De Zuid-Afrikaan Paul Kevin won in 1:04,86, het zilver ging naar Denys Dubrov (UKR) in 1:05,10. Bij de dames op hetzelfde onderdeel en ging het goud naar Lisa Kruger en het brons naar Chantalle Zijderveld. 

Michael Schoenmaker werd de derde verrassing van de dag. De 30-jarige zwemmer pakte het brons op de 100 meter vrije slag in de klasse S4 in een persoonlijke recordtijd van 1:26,87 (was 1:27,67). Het goud was voor de Zuid-Koreaan Seong Jo Gi en het zilver ging naar de Chinees Zhipeng Jin. In deze klasse zwemmen vaak de zwemmers die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten en verlamming aan hun onderste ledematen hebben of een spierziekte hebben. 

De laatste twee medailles van de dag werden behaald op de 100 meter rugslag in de klasse S14, de groep voor zwemmers met een licht verstandelijke beperking. Marc Evers wist hier het zilver te behalen in een tijd van 1:00,63, net boven zijn persoonlijk record van 1:00,42. Het goud ging hier naar de Zuid-Koreaan In Kook Lee die een tijd van binnen de minuut wist neer te zetten (0:59,82). Het brons ging naar de Japanner Tsugawa Takuya. 

Bij de dames pakte Marlou van der Kulk het zilver voor Nederland, 1:06,33 was goed genoeg daarvoor. De 23-jarige zwemster moest haar meerdere erkennen in de Britse Bethany Firth die een wereldrecord neerzette in 1:04,05. Het brons ging eveneens naar een Britse, Jessica-Jane Applegate haalde het brons binnen in 1:08,67. 

Bethany Firth en Marlou van der Kulk (Foto: ois)
Bethany Firth en Marlou van der Kulk (Foto: oisphotos.com)