Ecclestone blijft ook na overname Formule 1-baas

Bernie Ecclestone blijft naar eigen zeggen ook de komende drie jaren de baas van de Formule 1. De inmiddels 85-jarige Brit heeft dit aan Reuters laten weten. Zijn sport staat op het punt overgenomen door Liberty Media dat op korte termijn niet te veel lijkt te willen veranderen.

Liberty Media voert momenteel gesprekken met de Formula 1 Group, omdat het bedrijf 35,5 procent van de aandelen in de sport over kan gaan nemen van CVC Capital en later richting 51 procent wil uitbreiden. Het zou betekenen dat Ecclestone mogelijk plaats zou moeten kunnen maken voor een ander, maar daar is voorlopig nog geen sprake van. "Ze hebben me gevraagd om nog drie jaar aan te blijven." Wel zal naar verluidt Chase Carey, thans vice-voorzitter van 21st Century Fox, benoemd worden tot nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.

Het is mogelijk dat de deal tussen CVC en Liberty Media deze week al rond komt. Naar verluidt is hiermee een bedrag van 8,5 miljard dollar gemoeid. Ecclestone zelf is actief bij de deal betrokken en zal volgende week de Grand Prix van Singapore gaan missen. "Omdat alles nog loopt, moet ik in Londen zijn om te helpen met allerlei dingen. Ik kan niet vijf of zes dagen weg zijn."

De meerderheid van de aandelen in het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media is in handen van John Malone. Zijn bedrijf is eigenaar van honkbalclub Atlanta Braves en is betrokken bij de Formule E. Ook is Malone grootaandeelhouder in Liberty Global dat in Nederland bekend is met het merk Ziggo.

Update 0.10 uur
Liberty Media zal in eerste instantie een belang van 18,7 procent in de Formula 1 Group nemen ter waarde van 1,1 miljard dollar. De totale deal zal in het eerste kwartaal van 2017 afgerond worden en bestaan uit twee componenten. Liberty Media zal 4,4 miljard dollar investeren in de aandelen en daarnaast 4,1 miljard dollar van de schulden van de Formule 1 op zich nemen. In ruil daarvoor krijgt het de meerderheid van de stemrechten in de Formula One Group, terwijl grootaandeelhouder CVC 65 procent van de aandelen blijft bezitten. Verder zal Chase Carey de baas van de Formula One Group gaan worden. Bernie Ecclestone zal zijn positie voorlopig gaan behouden.