GroenLinks wil af van eigen risico in de zorg

In de aanloop naar de verkiezingen in 2017 halen alle partijen alles uit de kast om stemmen te winnen. Zo ook GroenLinks dat in navolging van de PVV en de SP van het eigen risico in de zorg af wil.

GL-leider Jesse Klaver beweert dat het eigen risico, dat is bedacht om mensen bewuster te maken van de kosten van de zorg, verkeerd uit heeft gepakt. “De praktijk is dat mensen niet naar de dokter gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Dit is de verkeerde manier om de zorgkosten te remmen.” Het Centraal Planbureau waarschuwt dat mensen sneller naar de dokter gaan als het eigen risico verdwijnt, een bijkomstigheid die GroenLinks voor lief neemt: “Mensen die het bezoek aan de dokter uitstellen hebben op den duur veel meer zorg nodig,” aldus Klaver.

Om de afschaffing van het eigen risico te bewerkstelligen wil GroenLinks bedrijven en vermogende mensen meer belasting laten betalen. Dit zou 3.7 miljard euro per jaar moeten opleveren:  het bedrag wat nodig is om het eigen risico af te schaffen. Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemacher zet GroenLinks met hun verkiezingsprogramme de aanval in op de PvdA, SP en D66. "Het wordt vechten om stemmen op links. Er zijn veel partijen die in de linkse vijver hengelen, maar die vijver zelf wordt steeds kleiner."