Pinguin tot generaal bevorderd

Het Noorse leger heeft er een brigadegeneraal bij: de schotse pinguin Sir Nils Olov.

Maandagmorgen was er een heuse ceremonie voor het beestje, bijgewoond door 50 militairen van de Noorse lijfwacht van de koning in de dierentuin van Edinburgh. De dierentuin heeft een goede band met Noorwegen. In 1914 kreeg de dierentuin een pinguin cadeau van Noorwegen. Die zorgde in 1919, samen met een vrouwelijke pinguin, voor een schattige babypinguin en zo groeide de pinguinpopulatie langzaam uit.

In 1972 werd de eerste pinguïn vernoemd naar de toenmalige koning van Noorwegen, Olav, en een commandant van het Noorse leger, Nils Egelien. Nils Olov werd de mascotte van het Noorse leger en kreeg in 2008 al de eretitel "Sir". De eerste 2 Nils Olov'en zijn trouwens al overleden of wonen niet meer in de dierentuin, dus dit is de derde Nils Olov.

Sindsdien bezoekt het Noorse leger de pinguin eens in de paar jaar, als ze aanwezig zijn tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo. Tijdens deze bezoekjes krijgt de pinguin hogere rangen in het leger. Sinds 1972 was Nils al mascotte, korporaal, sergeant, sergeant majoor en sinds 2008 mag hij zich dus "Sir" noemen. En sinds maandag is Nils dus Brigadier Sir Nils Olov.

"Dit is een fantastisch voorbeeld van de goede relatie tussen onze twee landen, en er is geen charmantere traditie", zegt de directeur van de Military Tattoo David Allfrey.  Ook de directeur van de dierentuin is er uiteraard blij mee, "We zijn zeer trots. De traditie laat zien hoe nauw Schotland en Noorwegen kunnen samenwerken."