'Constructiefout kostte Kromowidjojo goud'

Een constructiefout in het olympisch zwembad in Brazilië heeft Ranomi Kromowidjojo mogelijk beroofd van een gouden medaille op de 50 meter vrije slag. De Nederlandse eindigde in de eindstrijd in Rio de Janeiro op een zesde plaats, op 0,12 seconden van het goud en sprak na afloop van 'een heel raar podium'.

De Amerikaan Barry Revzin, in het dagelijks leven data-analyticus, vond een aantal uitslagen in het zwemmen ook heel vreemd en dook dieper in de materie. Zijn conclusie is een opmerkelijke: door de constructie van het bad zijn een aantal banen sneller op de heenweg, terwijl andere op de terugweg het voordeel genieten. Eerder was dit al het geval tijdens het wereldkampioenschap van 2013 in Barcelona. Toevallig of niet, de fabrikant van beide baden is dezelfde.

Kromowidjojo moest haar 50 meter zwemmen in een van de tragere banen, zo vond Revzin uit. De winnaars van het zilver en brons hadden juist voordeel van hun baannummers door de gunstige stroming.

Revzin durft het niet aan te concluderen dat het verschil tussen een medaille en de zesde plaats van Kromowidjojo veroorzaakt is door de constructiefout, maar spreekt wel van 'een serieus probleem dat tot een oneerlijke strijd kan hebben geleid'.

Opmerkelijk is wel te noemen dat volgens Joel Stager, van het zweminstituut van de universiteit van Indiana, zwemsters die in de series uitkwamen in een snelle baan en vervolgens veroordeeld waren tot een langzame baan in de volgende ronde niet in de buurt van hun eerdere tijden kwamen. Dit terwijl het in sporten als het zwemmen gangbaar is dat het in de finale stukken sneller gaat dan in de series.