'Intel legt bommetje onder euv van ASML'

Intel heeft met zijn uitspraken over de EUV-technologie van ASML een bommetje gelegd onder de ambities van de chipmachinefabrikant. Dat stelden analisten van Bank of America woensdag. Het Amerikaanse chipconcern meldde dinsdag dat het mogelijk nog wel drie jaar kan duren voordat het bedrijf euv-machines van ASML zal inzetten.

Intel liet weten euv niet te zullen gebruiken voor de productie van chips met schakelingen van 10 nanometer (nm). De nieuwe technologie wordt mogelijk wel gebruikt voor nog kleinere chips, met schakelingen van slechts 7 nanometer, maar alleen als de euv-machines daar dan daadwerkelijk klaar voor zijn.

Bank of America zag zich daardoor genoodzaakt het beleggingsadvies voor ASML te verlagen van buy naar neutral . De bank stelt dat de recente vooruitgang met euv-technologie niet voldoende lijkt voor Intel om zich volledig toe te wijden aan euv voor 7 nanometer. Intel gaat waarschijnlijk tussen 2017 en 2019 minder euv-machines aanschaffen dan eerder gedacht, aldus de bank.

Ook Exane stelt dat de uitlatingen van Intel negatief zijn voor ASML.

Analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen wees er daarentegen op dat Intel niets nieuws heeft gezegd. "Het concern heeft al gezegd dat het 10 nm design al is afgerond en dat euv op zijn vroegst op 7 nm wordt gebruikt", stelde hij. "Wij gaan er nog altijd van uit dat euv in 2020 (met 5 nm) volop wordt ingezet. Intel kan het zich ook niet veroorloven te veel achter te blijven bij de concurrentie die wat voor lijkt te lopen met euv, aangezien de oude technologie met meerdere belichtingen veel te duur gaat worden."

'Intel legt bommetje onder euv van ASML'
'Intel legt bommetje onder euv van ASML' (Foto: BuzzT)