vCL: Uitslag Ajax - FK Rostov

Ajax is er, ondanks een goed aantal kansen, niet in geslaagd FK Rostov over de knie te leggen (1-1). De return in Rusland, volgende week, is zodoende cruciaal, waarbij de Amsterdammers moeten scoren om kans te hebben op de groepsfase van het kampioenenbal.

Ajax mocht het zichzelf, ondanks een vroege tegengoal, aanrekenen dat het Rostov in eigen huis niet over de knie legde. Vooral Bertrand Traoré, die voor het eerst een basisplek had, en Anwar El Ghazi vormden een plaag voor de Russische defensie. Daar was doelman Soslan Dzhanaev de belangrijke man met een aantal puike reddingen.

In de achtervolging

Ajax keek al na twaalf minuten tegen een achterstand aan in de Amsterdam ArenA en dat mocht vooral Jasper Cillessen zich aanrekenen. De doelman, geholpen door een muurtje, deed op het laatst een stapje naar rechts en zag hoe de bal links van hem in de hoek binnenviel: 0-1.

Dat was niet afgesproken. In de aanloop naar de heenwedstrijd tegen FK Rostov werd luttele keren benadrukt dat aanvallen leuk is, maar de nul thuis toch ook wel heilig was. Ajax schudde de tegenslag nog in het eerste halfuur van zich af en dat resulteerde in kansen. Eerst waren die nog klein: Amin Younes tikte op aangeven van Anwar El Ghazi naast. Laatstgenoemde schoot later laag in de handen van de Rostov-keeper.

Traoré kansrijk

Chelsea-huurling Traoré kwam weinig aan bod in het eerste halfuur, maar werd daarna dreigend. Eerst dwong hij Dzhanaev na fantastisch wegdraaien en een krachtig schot tot een redding met de knieën. De rebound was niet aan Younes besteed. Een paar minuten later draaide hij na een voorzet van El Ghazi weer goed weg, maar weer leverde het geen succes op. Wel kwam Ajax nog voor rust op 1-1. Een schot van Riechedly Bazoer werd gekraakt, maar daarbij werd een hand getoucheerd. Penalty. Captain Davy Klaassen, tegen PAOK Saloniki al tweemaal doeltreffend, schoot onberispelijk in de kruising.

Rostov stelde er voor rust alleen die 0-1 en een kopbal in de handen van Cillessen tegenover. Na rust bleef Ajax de bovenliggende partij en het creëerde voldoende kansen om aanspraak te maken op de voorsprong. Traoré kreeg een enorme kopkans na een voorzet van El Ghazi, maar zag hoe Dzhanaev een geweldige reflex in huis had. El Ghazi schoot na bijna een uur met links een metertje naast. Ajax leek na een minuut of zeventig moegespeeld en daardoor kon men nauwelijks spreken van een Amsterdams slotoffensief. Wel kwamen Matteo Cassierra (voor Younes) en Kasper Dolberg (voor Traoré). Het bleef bij 1-1 en dus zal de ploeg van Bosz alle zeilen moeten bijzetten, volgende week aan de Don.